Nieuws

Disney censureert John Oliver in India

De beroemde presentator John OIiver heeft in zijn programma Last Week Tonight fors uitgehaald naar Disney omdat de show gecensureerd wordt in India.

John Oliver, een Amerikaanse presentator van het beroemde satirisch nieuwsprogramma Last Week Tonight with John Oliver, heeft tijdens de laatste uitzending van zijn show fors uitgehaald naar Disney. Dat komt omdat de presentator ontdekte dat Disney enkele afleveringen van zijn show censureert op het streamingplatform Hotstar. Dat platform heeft exclusieve rechten voor content van HBO in India, maar is wel eigendom van Disney.

John Oliver heeft het in zijn uitzending meer bepaald over een aflevering van enkele weken waarin hij de draak steekt met de eenkindpolitiek van China. Daarin maakte hij een grap over de geslachtsdelen van Donald Duck. Ook een mop waarin Mickey Mouse wordt vergeleken met een cocaïneverslaafde uit een aflevering van vorig jaar is er uitgeknipt. De aflevering van twee weken geleden waarin Oliver de Indische regering van premier Nasseram Modi bekritiseert, is tot op heden zelfs nog niet verschenen op Hotstar.

Zazu

Oliver zegt zelf niet te weten waarom Disney er voor kiest om zijn show te censureren. De presentator vermoedt dat Disney gevoelig is voor verwijzingen naar hun eigen content of personages. India is ook het enige land waar Disney enige invloed heeft op het programma van Oliver, aangezien HBO de eigendomsrechten bezit voor Last Week Tonight.

Het betoog van Oliver eindigt met een duidelijke ‘waarschuwing’ richting Disney en Hotstar. Nu hij er achter is gekomen dat elke verwijzing richting Disney gecensureerd kan worden, lijkt hij allerminst van plan ze te vermijden in zijn programma. Integendeel zelfs, ze zullen vermoedelijk enkel nog toenemen. Oliver en Disney leven normaal ook helemaal niet op gespannen voet met elkaar, want Oliver sprak de stem voor de vogel Zazu in voor de remake van The Lion King. En juist omdat hij Zazu is, is alles wat hij over het bedrijf zegt een ‘Disneyfeit’.

Of dit stukje ook de keuring kan doorstaan, lijkt eerder twijfelachtig. Elke aflevering van Last Week Tonight verschijnt dinsdagochtend op Hotstar. Later deze maand verschijnt Dinsey+ in India.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business