Nieuws

Google lanceert tool om websites toegankelijker te maken voor kleurblinden

Via een nieuwe tool voor Chrome kunnen webdesigners meer rekening houden met kleurblinden en andere gezichtsbeperkingen.

Toegankelijkheid is een belangrijk aspect dat je in gedachten moet houden bij het ontwikkelen van een website. Helaas is het wel iets wat nog steeds te vaak over het hoofd wordt gezien. Zo zijn heel wat websites niet gebruiksvriendelijk voor mensen met bepaalde gezichtsbeperkingen, zoals kleurblindheid.

Gelukkig denkt Google wel aan de kleurblinden van onze maatschappij. Het zal daarom bij een volgende versie van Chrome, Chrome 82 die nu in bèta zit, een nieuwe tool voor webdesigners uitrollen. Die tool moet hen bewust waken van bepaalde moeilijkheden die hun design kan bieden voor kleurblinden en het hen makkelijker maken daarop in te spelen.

De tool werkt als volgt: in de designtools van de browser komt een nieuwe sectie ‘simuleer gezichtsbeperkingen’. Uit een lijst met mogelijke gezichtsbeperkingen kunnen zij dan een type kiezen. De tool zal dan de website tonen zoals die door iemand die aan dat type gezichtsbeperking lijdt zou gezien worden. Zo kunnen webdesigners zich bijna letterlijk in de geest van kleurenblinden plaatsen, en ervoor zorgen dat zaken als kleurcontrasten voldoende scherp zijn en de website in zijn geheel meer toegankelijker wordt.

Mozilla Firefox

Google zal daarmee het voorbeeld volgen van concurrent Mozilla Firefox. Ook Firefox lanceerde zijn eigen tools voor designers om hun websites meer toegankelijk maken voor kleurblinden. Het is ook een goede zaak dat Chrome en Firefox hun eigen tools aanbieden. De weergave van een website kan tussen beide browsers wel eens verschillen. Volgens experts de manier waarop de tool de gezichtsbeperkingen weergeeft nog niet helemaal accuraat, maar het zal zeker helpen webdesigners er meer bewust van te maken.

Volgens cijfers van de website Colour Blind Awareness lijdt ongeveer 8% van alle mannen en 0,5% van alle vrouwen wereldwijd aan een bepaalde vorm van kleurblindheid. Bij de meeste vormen kan er moeilijk onderscheid gemaakt worden tussen twee kleuren. Mensen die aan tritanopia lijden bijvoorbeeld zien geen verschil tussen geel en blauw, wat ervoor kan zorgen dat zij afbeeldingen of webpagina’s in hun geheel anders zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business