Nieuws

Belgen kopen minder vaak online via smartphone dan Nederlanders

Uit een consumentenstudie in België en Nederland blijkt dat we steeds meer online kopen via de smartphone, maar dat de smartphone een belangrijker medium is in Nederland.

Dat we onze smartphone voor steeds meer toepassingen gebruiken, dat is al langer dan vandaag een feit. Ook voor online aankopen begint onze smartphone een veelgebruikt medium te worden. Echter is deze trend nog niet even sterk in alle landen. In de meeste landen blijft de laptop wel het dominante medium.

BeCommerce, een vzw die diensten verleent omtrent ecommerce, bracht het online shopgedrag van ons Belgen in kaart tijdens het jaar 2019, met een focus op het smartphonegebruik. En daaruit blijkt dat in België de smartphone steeds belangrijk wordt. 12 procent van alle online aankopen die in België plaatsvonden gebeurden via een smartphone. Dat is in vergelijking met 2018 een stijging van 4 procent.

Bekijken we het meer individueel, dan gaf 36 van de ondervraagde consumenten aan minstens één aankoop verricht te hebben met zijn smartphone in 2019. Maar gemiddeld deed hij of zij dat wel 13 keer. De gemiddelde uitgaven voor online aankopen lag op 1363 euro per persoon. Alles en iedereen opgeteld gaven Belgen 11,46 miljard euro uit online. Dat is 0,9 miljard euro meer dan 2018, al blijkt die stijging wel volledig toegeschreven kunnen worden aan de Vlaamse consument.

Nederland doet net iets beter

Het is zeker interessant om deze cijfers ook eens te vergelijken met die van gelijkaardig marktonderzoek in Nederland. Daar blijkt de smartphone goed te zijn voor 15% van alle aankopen, een net iets hoger percentage dus dan in België. Ook zou 42% van de Nederlanders wel eens een keer iets online kopen. Deze cijfers dateren wel enkel van het laatste kwartaal van 2019, waarin Black Friday valt, dé hoogdag voor de online retail. Logischerwijs ligt dus het totaalbedrag dat Nederlanders online uitgaven hoger dan in België met 25,8 miljard euro. Ook dat bedrag steeg met 7% in vergelijking met 2018.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business