Nieuws

YouTube lanceert nieuwshub voor coronavirus op homepagina

In de nieuwshub worden alle laatste nieuwsupdates over het virus gebundeld zodat gebruikers zonder inspanning op de hoogte blijven.

Veel socialmediaplatformen doen de afgelopen tijd inspanningen om hun gebruikers van zoveel mogelijk (betrouwbare) informatie te voorzien over het coronavirus COVID-19. In het kader daarvan heeft YouTube via Twitter aangekondigd dat het een nieuwshub zal lanceren voor nieuws over het coronavirus. Op de homepagina worden dan nieuwsupdates gebundeld in een overzicht.

De toegewijde nieuwshub wordt voorlopig uitgerold in 16 landen. Welke landen dat zijn, werd in de tweet niet gespecifieerd door YouTube. We checkten oven op onze eigen YouTube en het lijkt er op dat België – zoals wel vaker – bij de landen zit waar het later zal worden uitgerold. TechCrunch merkte op dat in de Verenigde Staten de nieuwshub vooral video’s van nationale mediaoutlets bevatte.

Ommekeer

Het is zeker goed dat YouTube het eenvoudiger maakt om informatie van betrouwbare bronnen te vinden. Op YouTube, en eigenlijk overal op het internet, circuleert namelijk heel wat nepnieuws over COVID-19. YouTube is altijd al een populair platform geweest om de wildste complottheorieën te verspreiden.

Toch heeft YouTube een volledige ommekeer gemaakt met nu actief nieuws over COVID-19 te gaan promoten. In de begindagen werden video’s over het virus steevast advertentie-inkomsten ontnomen. Dat paste binnen het beleid van YouTube om er voor te zorgen dat gebruikers geen inkomsten kunnen halen uit humanitaire rampen. YouTube kreeg daar toch veel kritiek voor, omdat het daarmee het plaatsen van nieuwsupdates een stuk tegenhield. Daarop werd besloten een uitzondering toe te laten voor video’s over het virus. Wat dan weer op zijn beurt tot gevolg had dat gebruikers ook met advertentie-inkomsten uit nepnieuws konden puren. De nieuwshub moet helpen om duidelijker onderscheid te maken tussen betrouwbare en minder betrouwbare content.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business