Nieuws

BNIX: Belgisch internetverkeer kent “absoluut record” maar blijft stabiel

BNIX
Volgens het Belgische internetknooppunt BNIX kent ons internetverkeer recordpieken tot 400 Gigabit per seconde. "Een absoluut record".

Nu een groot deel van de Belgische werkende mens thuis moet blijven heeft dat heel wat invloed op ons internetverkeer. Het drukke verkeer is van de straten verhuist naar het internet. Want dat piekt op sommige momenten tot zelfs 400 gigabit per seconde, schrijft Data News.

Internetverkeer BNIX

Op het Belgische internetknooppunt BNIX zien ze het internetverkeer dus enorm hard stijgen. Met piekmomenten die 400 gigabit per seconde halen zou je denken dat onze internetverbindingen sneller plat gaan, maar we houden stand. Volgens Dirk Haex, technisch directeur van Belnet die BNIX beheert, is er nog meer dan genoeg capaciteit.

Bij BNIX merken ze dat er vooral een stijging is in het uploadverkeer. Volgens Haex komt dat voornamelijk doordat overheidsdiensten wel nog volop werken en bedrijven gebruikmaken van VPN-diensten om hun werknemers van thuis te kunnen laten werken.

Bij Belnet zelf is het internetverkeer dan weer een stuk minder. De beheerder van internetdiensten voor hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen zien een enorme daling omdat studenten en kinderen niet meer naar school gaan.

Niet meer naar buitenland

En los van ons eigen internetverkeer lijken we ook minder naar buitenlandse websites te surfen. Sterker nog, volgens Haex gaat het gemiddeld om een daling van 80% vanuit Belnet naar buitenlandse instellingen.

Dat ons Belgische internetverkeer de pieken zo goed aan kan is best goed nieuws. Volgens directeur Haex gaat het om een absoluut record. Vorig jaar lag het gemiddelde nog op 160 Gigabit per seconde waarbij er soms pieken waren van 340 Gigabit per seconde.

BNIX

BNIX zegt je mogelijk niet veel maar is op de achtergrond een heel belangrijke speler in België. De instantie verbindt providers als Telenet, Orange of Proximus en bedrijven als Microsoft, Amazon en Netflix met elkaar. Het is als het ware een echt kruispunt van internetdiensten en BNIX zorgt ervoor dat dat verkeer in goede banen wordt geleid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business