Nieuws

Digital4Youth zoekt gebruikte laptops voor leerlingen zonder computer

Via een project van Digital4Youth kan je je oude laptop een nieuw leven geven door hem te schenken aan een scholier die thuis geen computer heeft.

Update: Inmiddels heeft de Vlaamse regering ook zijn schouders mee onder het project gezet. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zegt tegen het einde van de paasvakantie 10.000 laptops te willen verzamelen. Digital4Youth zal een subsidie van 200.000 euro ontvangen.

Door de uitbraak van coronavirus is het Vlaamse onderwijs plots op heel korte tijd moeten digitaliseren. Omdat in de scholen zelf geen lessen meer mogen gegeven worden, gebeurt dit en het geven/inleveren van taken via digitale onderwijsplatformen. Het probleem is echter dat deze onderwijsmethode problematisch is wanneer kinderen geen goede internetverbinding of zelfs geen computer ter beschikking hebben.

Gelukkig zien we initiatieven opgericht worden die kinderen uit minder gegoede gezinnen toch de kans willen geven om onderwijs online te kunnen volgen. Zo maakte Telenet vorige week bekend dat het zijn publieke hotspots zal openstellen voor kinderen die thuis geen internet hebben. Daarvoor kunnen ze toegangscodes opvragen via hun school opvragen. Ook Proximus wil een gelijkaardig initiatief opzetten. Het project Digital4Youth wil dan weer eventuele materiële problemen oplossen waar scholieren mee kunnen geconfronteerd worden.

Gezocht: laptops

Digital4Youth is een samenwerking tussen DNS Belgium en Close the Gap. Ze roepen Vlaamse bedrijven op om de laptops die zij niet meer gebruiken weg te schenken. De laptops worden dan klaargestoomd voor hun tweede leven in de handen van een scholier. De data wordt verwijderd, basissoftware geïnstalleerd en waar nodig herstellingen uitgevoerd. Digital4Youth heeft zelf ook al 1000 laptops ter beschikking, maar er is een veel groter aantal nodig om iedereen uit de nood te helpen.

De organisatie is nog volop op zoek naar partners om de schaal en draagwijdte van het project te vergroten. Ze voeren daarvoor gesprekken met bedrijven in de privésector en de gewestelijke overheden.

Heeft jouw bedrijf interesse om mee te doen? Vanaf 30 laptops kunnen ze worden opgehaald. Aanmelden kan via het mailadres donations@close-the-gap.org. Uiteraard kan je ook op financiële wijze je steentje bijdragen. Donaties vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info vind je op de website van Digital4Youth.

Het bedrijf CTG Circular in België is gespecialiseerd in het ‘refurbishen’ van gebruikte laptops. Afbeelding: Data News

businessdigital4youthonderwijsslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals