contactloos betalen

Na Nederland moeten ook de limieten voor contactloos betalen in België zo snel mogelijk opgetrokken worden, maar de sector laat op zich wachten.

Advertentie

Betaalverwerker CCV roept de brede sector van het elektronisch betalen op om snel mogelijk werk te maken van het verhogen van de limiet voor contactloos betalen. Deze limiet ligt nu vast op € 25 maar kan gemakkelijk opgetrokken worden tot € 50. “Er is geen reden om het niet te doen”, klinkt het bij CCV België. “Alle argumenten zijn pro, het veiligheidsrisico is bevattelijk en het is een zeer nuttige maatregel voor de volksgezondheid in tijden van Corona.”

“We mogen niet langer wachten.”

Contactloos betalen in België

De betaalverwerker verwijst daarbij als voorbeeld naar Nederland, dat vorige week al tot de verhoging overging. Nu roept ook CCV België op tot de oprichting van een Belgische Betaalvereniging, om in de toekomst sneller te kunnen ingrijpen en te innoveren.

Wat vraagt CCV nu juist? Dat de Limiet per betaling van € 25 naar € 50 verhoogd wordt en gecumuleerd verhoging van € 50 naar € 100. Om het coronavirus te bestrijden en dus minder in contact te komen met cash of met de toetsen van een betaalterminal, zorgde de betaalvereniging in Nederland er vorige week voor dat de limiet per contactloze betaling verhoogd werd van € 25 naar € 50.

Je kan er nu betalingen doen tot € 50 door je kaart gewoon tegen de betaalautomaat te houden en je moet je pincode pas ingeven als je na verschillende betalingen meer dan € 100 uitgeeft. “Minder fysiek contact betekent minder kans op besmetting”, zegt CEO van CCV Dimitri Beck.

“De verhoging van de limieten voor contactloze betalingen is een complexe ingreep.

Waar wachten we dan nog op?

Dat is een eenvoudige vraag die we ons meteen stellen. Als dat in Nederland kan, dan moet dat toch ook in België kunnen op korte termijn? Bij Febelfin lieten ze ons alvast weten dat de sector de verhoging van de limiet volop aan het onderzoeken is. De Federatie heeft daarbij alle betrokken leden en stakeholders bij elkaar geroepen maar wil geen overhaaste beslissingen nemen om de continuïteit van het betaalverkeer te bewaren.

“De verhoging van de limieten voor contactloze betalingen is een complexe ingreep. Omdat er verschillende actoren betrokken zijn en een grondige analyse nodig is om een verantwoorde beslissing te kunnen nemen”, laat Isabelle Marchand van Febelfin nog weten.

contactloos
Nog te vaak moeten we onze betalingen doen met een pincode.

Belgische betaalvereniging

Naast de verhoging van de limieten pleit CCV CEO, Dimitri Beck, ook voor de oprichting van een Belgische Betaalvereniging. Ons land loopt niet voorop op vlak van elektronisch betalen. We zouden geweldige stappen vooruit kunnen zetten als overheid, banken, leveranciers en handelsorganisaties samen vooruit durven kijken. Een Belgische Betaalvereniging zal dit proces versnellen”, stelt Beck.

Intussen raadt Febelfin consumenten aan om de tips op https://www.ubentingoedehanden.be/nl te volgen. Er werd ook niet meegedeeld wanneer de verhoging uiteindelijk zou plaatsvinden.