Er bestaat heel wat onduidelijkheid of de iPhone 12 wel in september zal uitkomen zoals oorspronkelijk gepland.


De uitbraak van het coronavirus heeft Apple ook al zwaar getroffen. De iPhonefabrikant moest in januari en februari zijn fabrieken sluiten in China, en op dit moment zijn alle winkels buiten China nog tot zeker begin april gesloten. Het stilleggen van de productie kan op langere termijn nog vervelende gevolgen hebben voor Apple. Toch was vorige week klaar en duidelijk te lezen in Bloomberg dat de lancering van de iPhone 12, de flagship smartphone van dit jaar, daar niet door zou beïnvloed worden.

Heel wat ander nieuws begint daar de laatste dagen over door te sijpelen. Het moet wel opgemerkt worden dat dit allemaal geruchten. Apple is zelf nog niet met een nieuwe tijdlijn naar buiten gekomen voor de iPhone 12, die normaal gezien in september verwacht wordt. Toch meent Jon Prosser, een leaker met een goede reputatie, dat het onmogelijk is dat de iPhone 12 in september al in de winkelrekken zal liggen.

Productie nog niet gestart

Volgens Prosser is dat ook alleen maar een logisch gevolg van de achterstand die de productie van iPhones heeft opgelopen. Daardoor zou zelfs het ontwerp van de iPhone 12 nog niet eens klaar zijn. Gelekte renders van de iPhone 12 zouden dan niet meer dan het prototype bevatten, wat lang niet altijd een representatief beeld geeft van het eindproduct.


Om het ontwerp helemaal klaar te krijgen, is het ook noodzakelijk dat leidinggevenden van Apple naar China afreizen, wat met de internationale reisverboden ook al niet mogelijk. Prosser vermoedt dat de iPhone ten vroegste in oktober zou kunnen verschijnen, als het al niet later is.

Te weinig vraag

De geruchten hebben het Aziatische continent inmiddels ook bereikt. Ook Nikkei Asian Review, een nieuwswebsite uit Japan, meent al te weten dat de iPhone 12 er zeker niet in september zal komen. Ook zij wijzen met de vinger naar het coronavirus, al zou het volgens hen minder een kwestie van productieproblemen zijn.

Een volgens hen goed geplaatste bron zou gezegd hebben dat Apple bezorgd is om de vraag naar een nieuwe iPhone. De vrees heerst dat mensen in deze tijden andere zorgen hebben dan het kopen van een nieuwe smartphone. En de iPhone 12 moet een succes worden. Het zal namelijk de eerste smartphone zijn van Apple die 5G ondersteunt. Nikkei Asian Review claimt dat we daarover in mei een definitieve beslissing mogen verwachten.

Wat er ook van moge waar zijn, een mogelijke uitstelling van de iPhone 12 zal de supply chain van Apple grondig verstoren. Het najaar staat altijd volledig in functie van het produceren en verkopen van de nieuwe iPhone. Het is een verhaal dat we dan ook zeker met interesse blijven volgen.


Gerelateerde artikelen

‘Enkel iPhone 12 krijgt geen geavanceerde dieptesensor’

Vooralsnog is er geen enkele smartphone van Apple uitgerust met een dieptesensor. Met de iPhone 12-serie lijkt daar verandering in te komen, maar dit geldt niet voor elk model.