In de nacht van 26 maart kreeg TechPulse.be te maken met een technisch probleem waardoor de website niet werkte zoals gewoonlijk. De website was op 26 maart omstreeks 11u30 terug operationeel. Het probleem was niét het gevolg van een hack.

Wie vanmorgen TechPulse.be bezocht, kreeg de website van Belgium Digital te zien. We begrijpen dat dit voor bezoekers even schrikken is en al snel werd door sommigen de link gelegd met een mogelijke hack. We kunnen met zekerheid zeggen dat dit niet het geval was. Er was geen sprake van een hack en er werden geen gegevens gelekt. Op geen enkel moment heeft een onbevoegde persoon toegang gekregen tot de server.

Oorzaak en oplossing

Op een webserver draaien vaak meerdere websites, dat is ook bij ons het geval. Zo draait op onze server bijvoorbeeld de website van Clickx, TechPulse, Shoot en ja, ook Belgium Digital. Elke website heeft een eigen configuratiebestand op deze server (een virtual host configuratie). De taak van dit bestand is om te definiëren wat de server precies moet doen wanneer iemand een site zoals TechPulse.be of clickx.be bezoekt. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat je de webserver vertelt welke webbestanden moeten worden aangeleverd aan de bezoeker.

Vannacht sloop er een configuratiebestand in de virtual host configuratie van TechPulse.be. Daardoor wist de server niet meer welke webbestanden moesten worden aangeleverd aan bezoekers die TechPulse.be bezochten. In zo’n geval kiest de webserver er standaard voor om de webbestanden te tonen van de eerste virtual host op de server. In ons geval was dat Belgium Digital (op alfabetische volgorde).

Dat is dus de reden waarom je de website van Belgium Digital te zien kreeg bij het bezoeken van TechPulse. Geen hack, geen lek, maar een onschuldige fout in het configuratiebestand waardoor onze webserver niet meer wist welke webbestanden moesten worden aangeleverd aan bezoekers van TechPulse.be. Ondertussen is dit probleem volledig opgelost en kan je terug gebruikmaken van TechPulse zoals voordien.

Onze excuses voor het ongemak en veel leesplezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here