Wanneer je een VPN gebruikt wil je natuurlijk anoniem zijn. Door een recente iOS VPN-bug is dat echter niet altijd het geval.

Advertentie

Een VPN gebruiken is de ideale oplossing voor tal van problemen waar je tegenaan kunt lopen op het internet. Zo kun je bijvoorbeeld geoblokkades omzeilen, wat ervoor zorgt dat bepaalde Netflix-shows nu wel te bekijken zijn. Natuurlijk brengt het anoniem surfen op het web tal van andere voordelen met zich mee, maar wat heb je daaraan als blijkt dat je niet anoniem bent?

iOS VPN-bug

Dat laatste kán het geval zijn bij VPN-gebruikers met een iOS-toestel. VPN-dienst ProtonVPN meldt dat een bug in iOS ervoor zorgt dat het IP-adres en data van VPN-gebruikers gelekt kan worden. Schakelt een gebruiker over op een VPN, dan moeten alle bestaande verbindingen met het internet gesloten worden. Anders ben je als gebruiker niet volledig anoniem. Volgens ProtonVPN is er bewijs dat dit niet het geval is bij iOS; sommige verbindingen blijven minuten tot uren buiten het veilige VPN-netwerk bestaan.

Eén van de potentiële daders in deze situatie is de pushnotificatiedienst van Apple zelf. Doordat deze functioneert buiten de veilige VPN-tunnel kan het IP-adres van gebruikers alsnog gelekt worden. Het ergste van al? Er zijn op dit moment nog geen oplossingen voor het probleem. Doordat Apple niet toestaat dat VPN-applicaties bestaande netwerkverbindingen op iOS mogen sluiten, blijft het probleem bestaan zolang Apple er zelf niets aan doet.

Geen waterdichte oplossing

Er is één maatregel die je als gebruiker kunt nemen, maar waterdicht is de oplossing niet altijd. Maak allereerst verbinding met een VPN-server. Schakel vervolgens de vliegtuigmodus in, waarna het toestel in kwestie alle internetverbindingen verbreekt, inclusief tijdelijk die met de VPN-server. Schakel je de vliegtuigmodus vervolgens uit, dan wordt de VPN-verbinding hersteld en zouden alle overige verbindingen ook beschermd moeten zijn.

ProtonVPN heeft de iOS VPN-bug gemeld aan Apple. Het bedrijf uit Cupertino zou werken aan een oplossing.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

12 VPN-diensten getest: welke is de beste in 2021?

Wie veilig met iemand wil communiceren via het internet kan een VPN-dienst gebruiken. We testten 12 VPN-apps op het vlak van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here