Eindelijk kunnen we films en series downloaden voor onderweg. Echter moet je wel rekening houden met verborgen limieten en beperkingen.

Advertentie

We hebben er lang op moeten wachten: de mogelijkheid om onze favoriete Netflix-content offline te kunnen bekijken. We leven dan wel in een wereld die zich meer en meer online afspeelt, toch wil de infrastructuur nog steeds niet helemaal mee. Treinreizigers of globetrotters kunnen ervan meespreken. Zelfs op de lijn Antwerpen-Brussel – een van de drukste verbindingen van het land – kan je niet altijd rekenen op een goede internetverbinding.

Voor mensen die met de trein op desolate plekken in de Kempen komen of  regelmatig naar het buitenland trekken en daar terechtkomen op hotelkamers zonder goed en/of werkend internet, voor mensen op het vliegtuig: voor hen heeft Netflix het mogelijk gemaakt om hun favoriete films en series te downloaden en offline te bekijken.

“Offline downloads klinkt heel verleidelijk, maar het is beladen van voorwaarden en eisen waardoor je het bijna zou opgeven.”

Kleine lettertjes

Wat Netflix er niet bijvertelt: al je downloads zijn onderhevig aan redelijk wat richtlijnen. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar wie de nieuwe mogelijkheid intensief gebruikt, zal al snel merken dat er heel wat limieten zijn waar je tegenaan kan botsen.

De eerste limiet is die van beschikbare content: slechts een klein deel van de hele Netflix-bibliotheek is beschikbaar als download. Daarbij vind je vele toppers en haast alle Netflix Originals. Zelfs van die laatste categorie zal je echter niet alles terugvinden, aangezien de productiehuizen soms over specifieke rechten beschikken die downloads onmogelijk maken.

Netflix Offline Downloads

Vervaldatum

Het heeft lang geduurd, maar intussen heeft Netflix verduidelijkt wat zijn policy is op vlak van het vervallen van je downloads. Concreet komt het erop neer dat de vervaldatum van je download afhangt per titel. Sommige titels vervallen al na 48 uur, sommige kan je 7 dagen gebruiken en andere tot een maand. Die afhankelijkheid is nergens terug te vinden omdat het te maken heeft met de licenties en deals die Netflix met productiehuizen heeft afgesproken. Maar geen paniek; je wordt sowieso op de hoogte gebracht door de app wanneer je downloads gaan vervallen.

Limiet op aantal keer je een titel downloadt

Ten slotte kan je vervallen titels niet eindeloos verlengen. Er zit een jaarlijkse limiet ingebouwd voor het aantal verlengingen van een titel. Helaas is niet duidelijk wat die limiet juist is, deels omdat die kan verschillen per titel; Als de content een vervaldatum heeft van twee dagen is de kans groot dat je die ook maar beperkt kan vernieuwen. Kan je niet meer verlengen, dan kan je de titel wel nog gewoon bekijken door te streamen.

Als klap op de vuurpijl moet je er rekening mee houden dat Netflix nergens op voorhand aangeeft wanneer een titel zal vervallen. Pas wanneer de titels op zeven dagen van hun vervaldatum staan, zal je een cijfer zien verschijnen dat aangeeft hoe lang je nog hebt voor je moet verlengen. Handig als je weet wat het is, onhandig dat Netflix daar zelf niet over communiceert.

Plannen en nog meer limieten

De beste tactiek die je momenteel kan volgen, is die van een goede planning. Ben je binnenkort enkele dagen of weken weg, download dan op voorhand wat je zeker bij je wilt hebben. Het heeft weinig tot geen zin om zoveel mogelijk titels offline te downloaden, gewoon om ze ‘bij de hand’ te hebben.

Ben je een frequent reiziger, dan is het geen probleem om dat in te plannen: je kent immers je schema. Heb je plots tijd te verdrijven omdat je trein werd afgeschaft of omdat je les niet doorgaat, dan kan het handig zijn om enkele titels bij je te hebben, maar heeft het geen zin daarin te overdrijven.

100 uitverkorenen

Een derde limiet vind je bij het aantal titels dat je tegelijk op je toestel kan bewaren. Of dacht je dat dat onbeperkt zou zijn? Netflix blijft in de eerste plaats een streamingdienst, waardoor het bepaald heeft dat de limiet voor offline titels op 100 ligt, wat nog steeds een mooi cijfer is. Dat staat gelijk aan ongeveer vier volledige seizoenen van een gemiddelde serie.

Allemaal tegelijk

Intussen geeft ook Netflix de vierde limiet van zijn downloads-functie toe: een beperking op het aantal toestellen. Afhankelijk van het plan dat je bij de streamingdienst hebt kan je titels downloaden op één, wee of vier verschillende toestellen. Als je aan het maximum aantal toestellen zit zal je van minstens één toestel alle downloads moeten verwijderen. Zo staat te lezen op de FAQ-pagina van de streamingdienst.

VPN: vloek of zegen?

De vijfde (en voor zover wij weten laatste) limiet vind je bij VPN-diensten. Deze limiet is geen officiële, aangezien het bij Netflix sowieso verboden is om films en series te bekijken via een VPN-verbinding. Andere landen hebben vaak afwijkende titels in de bibliotheek staan dan degene die je bij ons vind. Dat maakt een VPN-dienst dus aantrekkelijker, bijvoorbeeld om The Office US te kunnen zien.

Wanneer je een VPN gebruikt, zal je merken dat je series wel kan downloaden, maar dat je ze opnieuw niet kan bekijken wanneer je de VPN-verbinding verbreekt: je krijgt dan de melding dat de download niet beschikbaar is in jouw regio. Netflix weet namelijk waar je je bevindt; de app gebruikt locatiedata om te bepalen of je een serie of film mag bekijken in jouw land volgens de licentierechten.

Aangezien je een VPN-verbinding – en dus werkend internet – nodig hebt om je downloads te bekijken, lijkt de offline-functie van Netflix overbodig in combinatie met VPN. Niets is echter minder waar: zet je je toestel namelijk in vliegtuigmodus, dan zal je merken dat je opnieuw aan je downloads kan. Wie dus even verbinding maakt via VPN, enkele titels download, om daarna alle verbindingen uit te zetten, kan op die manier kijken wat hij wilt. Echter is er wel één VPN-dienst die we je aanraden en die wel degelijk goed werkt voor Netflix: NordVPN.

netflix-unblock-vpn-error-code

Verwijderde content

Het is dan natuurlijk aan te raden dat je dat doet met een extra (oude) smartphone of een tablet die je meeneemt. Dan heeft een oud beestje opnieuw nut. Daarnaast ziet het ernaar uit dat hetzelfde mogelijk is met titels die uit de bibliotheek verdwenen zijn. Je zal de melding krijgen dat ze niet meer beschikbaar zijn zolang je netwerkverbinding hebt, maar mogelijk kan je ze dan wel bekijken als je alle verbindingen doorsnijdt.

Waarom?

De grote vraag luidt natuurlijk: waarom blijft Netflix daar zo vreselijk vaag over? Vele gebruikers die reeds debateerden over de hele kwestie vermoeden dat de concurrentie met Amazon er voor iets tussenzit: Netflix wil heel flexibel overkomen, terwijl Amazon heel duidelijk is over zijn Prime-abonnement: 30 dagen is de termijn. Door zijn eigen termijn wat te verstoppen, hoopt Netflix misschien onwetende klanten binnen te halen.

sad bbc GIF

In het kort

Netflix staat je toe om series en films te downloaden, maar het is daarin verre van zo flexibel als het doet uitschijnen. Er zijn vijf limieten: 1) niet alle content is beschikbaar, 2) er zijn vervaldata, 3) je kan maximaal 100 titels tegelijk opslaan, 4) je kan een titel slechts op één toestel tegelijk opslaan en 5) je blijft regiogebonden (tenzij je overgaat naar vliegtuigmodus).


Gerelateerde artikelen

Netflix offline downloaden en kijken op je laptop

Zo kijk je Netflix offline. Handig wanneer je je favoriete TV serie of film ook zonder internet of mobiele data wil kunnen kijken.

6 REACTIES

  1. […] Dat doen we met duiding, reviews en praktische tips. Zo onderwierpen we de nieuwe Snapdragon 821 aan een grondige analyse en gingen we langs bij een datacenter om te ontdekken waar de cloud vandaan komt. Lees zeker ook onze uitgebreide review van de OnePlus 3T of onze handige gids over de beperkingen van Netflix Offline Downloads. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here