Nieuws

Huawei wil Google-apps via AppGallery aanbieden

De Chinese smartphonefabrikant hoopt, net zoals Apple, via zijn eigen appwinkel AppGallery toch nog Google-apps te kunnen aanbieden.

Vorige week stelde Huawei via een online persconferentie de Huawei P40-reeks voor. Dat zijn, na de al eerder voorgestelde Mate 30, de eerste smartphones die Huawei in Europa lanceert zonder diensten van Google. Als gevolg van het handelsverbod met Amerikaanse bedrijven kan Huawei geen beroep meer doen op Android en populaire applicaties van Google zoals Google Maps en Gmail.

AppGallery

Huawei ontwikkelde daarop zijn eigen alternatieven om Google te vervangen. Android werd vervangen door HarmonyOS, Google Mobile Services door Huawei Mobile Services, en Google Play door AppGallery. Maar bij Huawei hebben ze nooit onder stoelen of banken gestoken dat Google voor hen een groot gemis is. Er werd dan ook naar manieren gezocht om Google-apps toch op een manier terug te brengen. Sideloaden is bijvoorbeeld een manier, al wordt het niet echt ondersteund door Google.

In een interview met CNBC liet Huawei-topman Eric Xu optekenen dat ook Huawei liever Google-apps via een officiële manier aanbiedt. De Chinese smartphonefabrikant ziet de oplossing in zijn eigen appwinkel AppGallery. Net zoals Apple Google-applicaties kan aanbieden via zijn AppStore, wil Huawei dat doen via de AppGallery. Maar toch is het eerder twijfelachtig of de Amerikaanse regering Google hiervoor wel de permissie zal geven.

Tegenvallende omzet

De afwezigheid van Google-apps heeft wel degelijk een grote invloed op de verkoopcijfers van Huawei. In China heeft Huawei daar niet zo last van, omdat smartphones daar sowieso al zonder Google verkocht werden. Maar buiten Europa daalde de omzet gevoelig nadat het handelsverbod uitgesproken werd. De consumententak van Huawei draaide in heel 2019 61 miljard euro. Dat is een mooi cijfer, maar toch 9 miljard euro minder dan de verwachtingen. De totale bedrijfsomzet was 112 miljard euro. In april verwachtte Huawei nog 123 miljard euro te kunnen draaien in 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business