Nieuws

Windows Verkenner zal Linux bestanden ondersteunen

Binnenkort maakt Tux, de bekende pinguïnmascotte van Linux, zijn opwachting in Windows Verkenner.

Kijk niet raar op als je binnenkort een pinguïn ziet verschijnen als je je Windows Verkenner opent. Het pinguïnhoofd is namelijk dat van Tux. Wie het opensource besturingssysteem Linux wel eens gebruikt, zal nu meteen weten over wie we het hebben. Wie nog nooit van Tux gehoord heeft: hij is de pinguïnmascotte van Linux. Pingu is niet de enige bekende pinguïn.

Uiteraard zal Tux ook een functie hebben in Windows Verkenner. Windows en Linux beginnen steeds meer compatibel met elkaar te worden. Sinds mei vorig jaar toen Windows versie 1903 gelanceerd werd, is het mogelijk om via Windows toegang te krijgen tot bestanden die in je Linux-apparaat opgeslagen staan. Dankzij Tux zal die toegang een stuk eenvoudiger zijn, omdat je de bestanden kan terugvinden door simpelweg op het icoontje van de pinguïn te klikken. Eerder dit jaar kondigde Microsoft ook al een Linux-kernel aan voor Windows 10.

Voorlopig is de nieuwe functie enkel nog maar beschikbaar voor wie ingeschreven is voor het testprogramma van Windows, Windows Insiders. Na die testperiode zal de functie, mits de nodige aanpassingen, uitgerold worden naar alle Windows 10 gebruikers.

Wat doet die pinguïn daar plots? Afbeelding: Microsoft (via Engadget).

Nieuwsapp

Engadget is ingeschreven voor Windows Insiders, dus zij konden al wel aan de slag met Linux. Maar het was niet de enige nieuwe functie die zij ontdekten in de laatste versie van Windows 10 die ze voorgeschoteld kregen. Zij ontdekten dat Microsoft een eigen nieuws app aan het creëren is, Microsoft News Bar. De app updatet zichzelf de hele dag door en is aanpasbaar naar je eigen voorkeur. In je opslaginstellingen doet Windows nu ook verbeterde suggesties om opslaggeheugen vrij te maken.

En daarmee is de kous nog niet af. Albacore, iemand die wel eens softwarecodes voor Windows 10 durft te hacken op zoek naar nieuwe functie, kondigde via Twitter een functie in de Instellingen aan die gebruikers verwittigt over functies die zij nog niet hebben. Die zou je dan vinden onder updates & beveiligingen. Zo weten gebruikers beter welke verbeteringen zij mogen verwachten bij elke update.

De functie moet nog wel zelf aangekondigd worden door Microsoft. Volgens Brandon LeBlanc, ‘Chief Nerd’ van Windows Insiders, is het zeker nog niet beschikbaar voor tests, omdat het in een verborgen code zit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business