Edenred zegt tegen het einde van dit jaar het online gebruik van elektronische maaltijdcheques mogelijk te maken. Een goede zaak, want daar zaten Belgische handelaars al langer op te wachten.

 

Maaltijd- en ecocheques mogen dan wel in elektronische vorm een vooruitgang betekenen voor fysieke handelaars, op het gebied van e-commerce is er nog veel ruimte voor verbetering. Want: elektronisch betekent niet per se geschikt voor online betalingen. Elektronische cheques kunnen op dit moment immers niet gebruikt worden om een online aankoop te doen, iets wat webhandelaars niet vrolijk stemt. Edenred kondigt nu een oplossing aan.

Absurd

“Toch redelijk absurd dat je met elektronische cheques niet elektronisch kan betalen,” zegt José Delameilleure, die mee aan het roer staat bij Klein Spook. Meer dan 10 procent van de omzet wordt betaald met ecocheques, maar dat houdt een omslachtig proces in, legt Delameilleure uit. “In onze fysieke winkel kunnen klanten betalen met ecocheques wanneer ze hun bestelling afhalen, maar natuurlijk kan niet iedereen zomaar naar Gent komen. Daarom kunnen klanten hun ecocheques ook als aangetekende zending versturen.” Wanneer de cheques aankomen, moeten ze maandelijks manueel worden geteld, en weer verzonden naar de overkoepelende organisatie, waardoor de handelaar lang kan wachten op de terugbetaling. Kan dat echt niet makkelijker?

Proefproject

Volgens woordvoerder Bram Smets onderzoekt organisatie Edenred die piste al wel langer. “Het probleem is dat die technologie om die cheques te gebruiken bij e-commerce nog niet op punt staat.” Edenred houdt zich sinds het einde van 2015 al wel bezig met een intern proefproject, laat hij weten. In samenwerking met Lyra Network werd een betaalmodule ontwikkeld waarmee cheques kunnen worden gebruikt om online bestellingen te betalen. “We finaliseren nu de laatste juridische en technische stappen vooraleer we overgaan tot een nationale uitrol,” vertelt Jean-Bernard Trussart, algemeen directeur bij Edenred Belgium in een persbericht. “We zouden klaar moeten zijn voor een volledige uitrol tegen eind 2016.”

 

Daarnaast start op 15 juni een nieuw pilootproject in samenwerking met Nos Pilifs, een Brusselse boerderij. Het concept is in essentie hetzelfde: een online betaalmodule moet ervoor zorgen dat de consument zijn ecocheques op het web kan gebruiken als betaalmiddel. Dat zou gepaard gaan met een persoonlijke pincode, als extra veiligheidsmaatregel.

Voordeel

De betaalmogelijkheid zou voor lokale handelaars een belangrijk voordeel kunnen opleveren tegenover hun Nederlandse concurrenten. Belgische maaltijd- of ecocheques worden immers sinds 2014 niet meer in Nederland aanvaard, en wanneer de elektronische cheques ook als online betaalmiddel kunnen worden gebruikt, valt ook het ongemak van bijvoorbeeld de verwerking van fysieke ecocheques weg.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here