De itsme-app moet het mogelijk maken voor de Belg om veilig en makkelijk in te loggen bij online diensten, zonder de kaartlezer boven te halen.


De vier Belgische grootbanken – BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Belfius – en de drie belangrijkste telecomoperatoren – Proximus, Orange en Base – lanceren vandaag itsme: een mobiele app die gebruikers toelaat om zich online te identificeren.

“Iedereen met een gsm en Belgisch eID” kan gebruik maken van itsme om digitaal in te loggen, meldt het consortium op hun website. Gebruikers kunnen met de app bijvoorbeeld veilig de toegang krijgen tot bank-applicaties en overheidstoepassingen, maar ook webwinkels via hun smartphone. Het consortium wilt op die manier een gebruiksvriendelijk en veilig alternatief bieden voor een veelvoud aan wachtwoorden, vingerafdrukscans of kaartlezers. Eén vijfcijferige pincode moet voortaan volstaan om je op elke online dienst te identificeren en transacties goed te keuren.

Geen kaartlezer

Dat er geen kaartlezer nodig is, kan door de tweevoudige controle waarop itsme is gestoeld, weet De Tijd. De identiteit van de gebruiker wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens waar de organisaties in het consortium over beschikken: enerzijds wordt de identiteit van de gebruiker getoetst aan de gegevens die bij de bank worden bewaard, en anderzijds kunnen de gegevens via de simkaart en het netwerk ook door de telecomoperator worden gecontroleerd. Dat moet de veiligheid ten goede komen.


Uit flop

Het Belgische initiatief is een vervolg op het geflopte Sixdots. In 2013 sloegen de grootbanken en telecomoperatoren de handen in elkaar om een Belgische, mobiele betaaloplossing te creëren, maar het project had geen succes en werd in 2015 opgedoekt. Toen werd besloten om te concentreren op een mobiele identificatie-oplossing, waaruit uiteindelijk het idee voor de Belgian Mobile ID werd geboren.

 

Google waarschuwt bezoekers voor onveilige http-sites