In een wetsontwerp eist de Europese Unie dat technologiebedrijven meer informatie verstrekken over hun rangschikkingsalgoritmen en een klachtenprocedure opstellen voor degenen die meenden dat ze onterecht werden gedegradeerd. De vereisten, die zijn opgenomen in een onuitgebracht wetsvoorstel, zijn bedoeld om het juridisch speelveld tussen technologiereuzen en andere bedrijven gelijk te trekken. Dat meldt de Financial […]


In een wetsontwerp eist de Europese Unie dat technologiebedrijven meer informatie verstrekken over hun rangschikkingsalgoritmen en een klachtenprocedure opstellen voor degenen die meenden dat ze onterecht werden gedegradeerd.

De vereisten, die zijn opgenomen in een onuitgebracht wetsvoorstel, zijn bedoeld om het juridisch speelveld tussen technologiereuzen en andere bedrijven gelijk te trekken. Dat meldt de Financial Times. Het wetsvoorstel is onderdeel van de Europese antitrustwetgeving.

Bemiddelingsdiensten

De Europese Commissie is volgens het rapport van plan om online bemiddelingsdiensten te reguleren die toezien dat technologiebedrijven hun dominante positie niet misbruiken. Kleine bedrijven zijn afhankelijkheid van technologiereuzen en de angst voor vergelding beperkt de onderhandelingspositie van die kleine spelers op de digitale markt.


Voorlopig is het nog niet helemaal duidelijk hoe de Europese Commissie deze diensten in de toekomst zal definiëren, maar de Europese beleidsmakers willen voorkomen dat technologiereuzen oneerlijke handelsvoorwaarden opstellen voor bedrijven waarmee ze samenwerken.

Transparantie

Als het wetsontwerp is goedgekeurd, moeten zoekmachines transparanter zijn over hun rangschikkingsalgoritmen en aangeven of het mogelijk is om te betalen voor een hogere positie in de zoekresultaten. In het geval dat een zoekmachine een bedrijf uit de zoekresultaten verwijdert, moet de zoekmotor ook een duidelijke motivering aanbieden tegenover het bedrijf over de achterliggende oorzaak van die beslissing.

Verder moeten de technologiereuzen bedrijven de nodige informatie aanbieden over de werking van hun zoekalgoritmes en bevestigen dat de rangschikking te goeder trouw wordt uitgevoerd zonder enige vorm van belangenvermenging.

Boete

Vorig jaar legde de Europese Commissie technologiereus Google een boete van 2,4 miljard euro op voor het toekennen van prioriteit aan zijn eigen diensten. Op die manier werden concurrenten benadeeld door oneerlijke concurrentie. Google ging in beroep tegen die boete.