Tijdens de lockdown zitten we massaal op het internet. Ook bellen we vaker en veel langer dan gewoonlijk.


De Belgische telecomregulator BIPT heeft enkele cijfers vrijgegeven over ons internetverbruik sinds de lockdown van start is gegaan op 13 maart. En zoals je zou kunnen verwachten, is dat een pak hoger dan gewoonlijk. Vandaag de dag ligt het internetverbruik in België tot 40% hoger. Als referentie werd dat vergeleken met de eerste week van maart.

Al sinds vrijdag 13 maart, de dag waarop de horecazaken moesten sluiten, steeg het internetverbruik gevoelig. Maar het is pas sinds 18 maart, de dag waarop de overheidsmaatregelen een eerste keer aangescherpt werden, dat het internetverbruik naar ongeziene hoogten steeg. De piek was op 21 maart, toen lag het internetverbruik 65% hoger dan tussen 2 en 6 maart.

Netflix grijpt in

Omdat ook in andere Europese landen dezelfde trends zijn waargenomen, werd er op politiek niveau ingegrepen. De Europese Commissie verzocht onder andere streamingdiensten zoals Netflix en YouTube om op piekmomenten niet meer de hoogste beeldkwaliteit aan te bieden. Op die manier zou de druk op de internetservers wat kunnen verzacht worden. Het was Netflix dat op 21 maart als eerste instemde met die vraag. Nadien volgden ook nog YouTube, Amazon Prime Video en zelfs Facebook.


Sinds de streamingdiensten hun beeldkwaliteit verlaagden, zien we weer een kleine daling in het internetverbruik. Maar toch is het verschil nog steeds aanzienlijk. Het internetverbruik is nog steeds 40% hoger dan normaal. Deze cijfers hebben wel enkel betrekking tot het vaste internet. In het mobiele internetverkeer ziet het BIPT geen opvallende verschillen. Dat komt wellicht omdat mensen veel meer thuisblijven.

Langer bellen

Naast cijfers over het internetverbruik, heeft het BIPT ook cijfers over het telefoonverkeer vrijgegeven. Net zoals we meer op het internet surften, werd er tijdens de begindagen van de lockdown uitzonderlijk veel gebeld. Ondertussen is het aantal oproepen wel weer gedaald. Wel zouden de gemiddelde telefoongesprekken veel langer duren dan anders. Als we bellen met de vaste lijn in de plaats van onze mobiel, duren onze gesprekken zelfs tot 40% langer.