Nieuws

Wereldrecordhouder Donkey Kong stapt naar rechtbank

Gamelegende Billy Mitchell raakte zijn wereldrecord voor de arcade game van Donkey Kong kwijt, maar hoopt dat via de rechtbank terug te winnen.

In Los Angeles zal op 6 juli een bijzondere rechtszaak plaatsvinden. Billy Mitchell, zeg maar de Lionel Messi van het gamen, hoopt via een rechtszaak zijn verloren gegane wereldrecord voor Donkey Kong terug te winnen. Het gaat meer bepaald om de klassieke arcade game die in 1981 uitkwam. Billy Mitchell zou er ooit in geslaagd zijn om een score van meer dan 1 miljoen punten te behalen. Niemand deed ooit beter.

In april 2018 echter werd dat wereldrecord van de tabellen geveegd. Twin Galaxies, dat statistieken en records van gamers bijhoudt, beweerde voldoende bewijs te hebben dat Mitchell zijn record op onrechtmatige wijze zou behaald hebben. Het zou volgens de organisatie onmogelijk zijn dat het record op een klassieke arcademachine gehaald wordt. Dus moest Mitchell wel op een gemodificeerde machine hebben gespeeld, wat het record onrechtmatig maakt. Het record werd geschrapt, en het werd ook uit het Guiness Book of World Records gehaald.

Laster en eerroof

Al sinds de uitspraak in 2018 is de inmiddels 54-jarige Mitchell aan een strijd begonnen om zijn record terug te winnen. Volgens Mitchell gebeurde het onderzoek van Twin Galaxies op een oneerlijke manier, en kreeg hij nooit de kans om zich te verantwoorden. Dat laatste betwist Twin Galaxies overigens. Een YouTube-video die Mitchell in 2018 deelde werd meer dan 250.000 keer bekeken.

Ars Technica lekte deze week uit dat het conflict zal uitmondden in een juridische slag. De nieuwswebsite kwam in bezit van documenten waaruit blijkt dat Mitchell al sinds juni 2019 bezig is met de nodige formaliteiten om een kortgeding te kunnen spannen. En dat doel heeft hij in ieder geval bereikt, want op 6 juli zal in de rechtbank van Los Angeles een hoorzitting plaatsvinden. Mitchell eist niet enkel dat zijn wereldrecord voor Donkey Kong opnieuw in ere hersteld wordt, maar wil ook een schadevergoeding van 10 miljoen dollar (9,25 miljoen euro) voor laster en eerroof, omdat Twin Gamers hem een ‘valsspeler’ noemde.

Gamelegende

Billy Mitchell is een grootheid binnenin de gamingwereld. Voor meer dan 20 jaar lang was hij de onbetwiste koning van Donkey Kong tot het record afgepakt werd. Maar Mitchell zijn naam en faam gaat veel verder dan enkel Donkey Kong. Hij is tot heden de enige gamer die er in slaagde een perfecte score te behalen in de originele Pac-Man, een arcadegame die in 1980 uitkwam. Doe jij hem dat na?

Billy Mitchell; de ‘King of Kong’ die in 2018 onttroond werd. Afbeelding: Engadget

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business