Kevin Mayer, de hoofdverantwoordelijke voor de streamingdienst Disney+, heeft gisteren zijn ontslag gegeven bij Disney om CEO van TikTok te worden.


The Walt Disney Company heeft gisteren bekend gemaakt dat het hoofd van haar streamingafdeling, Kevin Mayer, zijn ontslag heeft ingediend. De 58-jarige Mayer maakt de overstap naar het Chinese bedrijf ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. Mayer zal de CEO worden van de populaire video-app, en ook binnen ByteDance de belangrijke functie van COO invullen.

Als hoofd van streaming was hij een grote naam binnen Disney. Sinds de lancering van Disney+ in november, is streaming één van de belangrijkste businesses van Disney geworden. Het platform telt vandaag de dag 55 miljoen inwoners. In september zal het ook eindelijk in België verschijnen.

Kevin Mayer, de nieuwe CEO van TikTok. Afbeelding: Los Angeles Times.

Onder eed

Bij de aankondiging van het nieuws liet Mayer al meteen verstaan grote plannen te hebben met TikTok. Hoewel hij zelf geen fervent TikTokker blijkt te zijn, ziet hij wel veel potentieel in het platform. Hij wil onder andere het platform uitbreiden met gaming en muziek.


Toch zal Mayer zich wellicht eerst moeten buigen over de juridische perikelen waarmee TikTok kampt. De applicatie staat al een tijdje onder onderzoek omdat de overheid meent dat het te nauwe banden zou hebben met de Chinese regering. TikTok heeft dat altijd ontkent, en de Amerikaanse vestiging begon zich ook steeds meer los te koppelen van het hoofdkantoor van ByteDance in Peking. Door de dubbele functie die Mayer zal vervullen, lijken die banden wel weer te worden aangehaald. Omdat bestuursleden van TikTok in China woonden, konden ze tot op heden niet onder eed worden ondervraagd in het Amerikaanse parlement. Omdat Mayer in Los Angeles woont (en dat ook zal blijven doen), zal hij zich wel spoedig aan een uitnodiging mogen verwachten.

Net als Disney+ is de populariteit van TikTok naar ongeziene hoogten gestegen tijdens de wereldwijde lockdown. In het eerste kwartaal van 2020 werd de app meer dan 370 miljoen leer gedownload, een absoluut record dat zelfs Facebook nooit heeft kunnen halen. TikTok is nu bijna 2 miljard keer gedownload.

Opzij geschoven

Mayer was al sinds 1993 actief bij Disney, een korte escapade bij Playboy inbegrepen. In die 17 jaar was hij betrokken bij enkele van de belangrijkste overnames die Disney deed, zoals Pixar, Marvel, LucasFilm en 21st Century Fox. Als hoofd van streaming had hij ook een belangrijk aandeel in de lancering van Disney+.

Het vertrek van Mayer komt ook niet helemaal als een verrassing. Toen Bob Iger in februari onverwachts opstapte als CEO van Disney, leek hij de logische opvolger te worden. Maar de raad van bestuur verkoos uiteindelijk toch Bob Chapek. Al zouden er naar verluidt geen directe aanleidingen zijn geweest dat Mayer op punt stond te vertrekken. Zijn positie zou worden ingevuld door Rebecca Campbell, ook een belangrijk figuur binnen Disney+. Zij tekende het lanceringsplan voor het platform uit.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.