Patience viert zijn 30e verjaardag!

Ieders favoriete digitale kaartspel Patience bestaat vandaag exact 30 jaar. En dat jubileum wil Microsoft niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Wie kent het kaartspel Patience – of ‘Solitaire’ zoals de oorspronkelijke Engelse naam luidt – nu niet? Iedereen die ooit een Windows-pc in huis of op het werk gehad heeft, heeft ongetwijfeld talloze uren verspeeld met Patience. Vandaag is een heugelijke dag, want het is exact 30 jaar geleden dat de wereld kennismaakte met de game.

Microsoft voegde de game toe aan Windows 3.0, dat op 22 mei 1990 gelanceerd werd. De release van Windows 3.0 is een zeer belangrijk keerpunt geweest in de geschiedenis van Microsoft. Windows 3.0 was de eerste versie van het besturingssysteem die echt commercieel wist door te breken. Het werd in totaal zo’n 10 miljoen keer verkocht. Vergeleken met de 1 miljard gebruikers die Windows 10 vandaag de dag heeft is dat peanuts, maar in 1990 was het wel aanzienlijk aantal. En we durven te stellen dat Patience een aandeel in dat succes gehad heeft.

Met een muis leren werken

Patience was veel meer dan een manier om de verveling op een vrijdagmiddag tegen te gaan. De game leerde mensen met een computermuis werken. Geloof het of niet, in het jaar 1990 was het concept van een muis nog redelijk nieuw. Besturingssysteemen steunden toen nog vooral op tekst, en handelingen uitvoeren deed je door een tekstcommando in te geven. Maar plots verscheen er een game waarin je met je muis kaarten moest verslepen.

Patience was eigenlijk ook een test om te zien hoe snel je computer was. Rond 1990 lanceerde Intel een nieuwe 80286 processor, die de kaarten met een realistische snelheid deed rondspringen. Microsoft had de animatie blijkbaar vergrendeld met de prestaties van de pc, dus zorgde de processoren van Intel er juist voor dat de kaarten razendsnel gingen. Mede daardoor werd Patience zo populair. Naar verluidt zou Microsoft een ‘Boss Alert’ hebben ontwikkeld voor de game die iemand waarschuwde wanneer de baas kon meekijken, maar die functie werd uiteindelijk nooit gelanceerd.

Wereldrecord breken

Mensen waren zeer ontstemd toen in 2012 Windows 8 gelanceerd werd zonder Patience. Na 22 jaar was de populaire game plots verdwenen. Microsoft kwam snel terug tot zijn zinnen, want Patience werd in ere hersteld voor de release van Windows 10. En terecht, want na 30 jaar is de game nog steeds razend populair. 35 miljoen mensen zouden de game nog steeds elke maand spelen. Het is inmiddels ook beschikbaar in 65 talen.

Om de verjaardag van Patience te vieren, organiseert Microsoft vandaag een speciaal evenement via Facebook. Microsoft daagt zijn fanbase uit om via de Facebook-versie van de game het record voor meeste Patience-spelletjes op één dag te verbreken. Slaat de verveling toe? Patience is de oplossing!

gamingontspanningpatienceslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN