YouTube Kids

YouTube rolt een nieuwe functie uit waarmee content creators lange video’s in verschillende onderdelen kunnen opdelen. Dat moet het makkelijker maken een fragment terug te vinden.

Advertentie

Het zoeken naar ene bepaald fragment in een YouTube-video, was vroeger niet altijd een eenvoudige opgave, zeker voor lange video’s. Je moest namelijk eerst al weten waar het fragment zich ongeveer bevond, en dan nog was het een kwestie van voortdurend vooruit- en terugspoelen om het juiste stuk te vinden. YouTube heeft gisteren een functie toegevoegd die de zoektocht een beetje eenvoudiger kan maken: Video Chapters.

Video Chapters is een functie waar de content creators zelf gebruik van kunnen maken. Bij het uploaden van een nieuwe video, kunnen ze als ze dat wensen die opdelen in hoofdstukken. Daarbij geven ze aan hoe lang elk hoofdstuk juist moet duren, en elk hoofdstuk krijgt ook een eigen titel. Dat moet het voor gebruikers voortaan eenvoudiger maken om door lange video’s te navigeren als ze die niet helemaal willen bekijken. De titels kunnen je op weg helpen om het fragment te vinden dat je zoekt.

Haptische feedback

De functie werd gisteren na een succesvolle testperiode in april uitgerold voor zowel de mobiele applicatie in Android als iOS, en is inmiddels ook beschikbaar voor de webversie van YouTube. Voor de mobiele versie wil YouTube werken met haptische feedback. Die laat gebruikers ‘voelen’ dat een nieuw hoofdstuk van de video begonnen is. Bovendien kunnen gebruikers op mobiele apparaten en tablets hun vinger tijdens het scrollen op en neer schuiven – zonder los te laten – om de scrolbalk te onthullen en precies te zien waar ze de afspeelkop plaatsen. Omdat dergelijke functies niet ondersteund worden op een desktop, zal YouTube hier werken met een ‘snapping’-systeem.

Het aantal hoofdstukken dat je te zien krijgt, kan beïnvloed worden door het apparaat dat je gebruikt. Zo zullen er minder hoofdstukken getoond worden wanneer je via de smartphone op een klein scherm zou kijken. Bekijk je de video in fullscreen, dan worden wel alle hoofdstukken in de voortgangsbalk getoond. YouTube voerde deze aanpassing door op vraag van gebruikers na de testperiode.

Beperkt aantal video’s

Op dit moment zal je wellicht even moeten zoeken naar video’s die al gebruik maken van Video Chapters. Dat komt omdat content creators volledig vrij de keuze krijgen om de opdeling te maken. Ze worden dus zeker niet verplicht toe. Een video waar je het al eens mee kan uitproberen, is dit concert van Radiohead.

Als op termijn meer content creators gebruik van maken van Video Chapters, kan het lange video’s misschien wel populairder maken op YouTube. Hoewel de content op het videoplatform altijd zeer divers is geweest, gebruiken de meeste gebruikers het toch voornamelijk voor het bekijken van kortere video’s.


Gerelateerde artikelen

YouTube verwijdert automatisch kritiek op Chinese Communistische Partij

YouTube ontkent dat het gaat om kwaad opzet, en gaat de zaak bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here