Nieuws

Netflix en BBC verwijderen show Little Britain

De Britse comedyserie Little Britain is van de streamingplatformen Netflix en BBC iPlayer verwijderd omwille van de racistische humor.

De televisieserie Little Britain is niet langer te zien op de Britse Netflix en BBC iPlayer, de streamingdienst van de Britse openbare omroep. De comedyshow debuteerde in 2003 op de BBC, en ging twee seizoenen mee. De serie is verwijderd omdat ze racistische humor bevat.

Voor sommige sketches schminkten Matt Lucas en David Williams, de twee hoofdacteurs en bedenkers van de serie, zich zwart. Een zwarte vrouw genaamd Desiree DeVere was bijvoorbeeld een zwart personage dat regelmatig haar opwachting maakte in de serie. Ze lachten dan met stereotiepe humor over zwarten. Dat zogenaamde ‘blackfacen’, blanke mannen die zich zwart verven, is een vorm van humor die al dateert van de 19e eeuw. Maar Little Britain spotte niet enkel met zwarten, maar ook met bijvoorbeeld Aziaten en travestieten.

Desiree DeVere, een controversieel personage uit de serie Little Britain. Afbeelding: BBC

Luie humor

Omwille van die controversiële sketches, ligt Little Britain al enkele jaren onder vuur. De makers van de serie zijn zich daar zelf ook van bewust. Matt Lucas zei enkele jaren al geleden dat hij de humor ‘lui’ en ‘goedkoop’ vond. Het naspelen van stereotiepe beelden over zwarten was destijds een eenvoudige manier om een lach te krijgen. Moesten Matt Lucas en David Williams vandaag de dag een comedyprogramma maken, dan zouden ze Little Britain niet opnieuw maken.

In de huidige tijdsgeest zou je daar ook minder mee weg komen dan vijftien jaar geleden. De beslissing van Netflix en BBC ligt uiteraard in het verlengde van het overlijden van George Floyd, en de racismeprotesten die al twee weken woeden. Little Britain zou wel eens niet de enige comedyserie kunnen zijn die sneuvelt. Een woordvoerder van BBC verklaarde in de krant Daily Mail dat de openbare omroep voortdurend de series die via de iPlayer worden aangeboden onder de loep neemt. Series die niet meer passen in de hedendaagse maatschappij, worden verwijderd.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business