De nieuwsapplicatie Facebook News is de zoveelste poging van Facebook om zich als een volwaardig nieuwsaggregatiemedium op te werken.

Advertentie

Facebook heeft gisteren zijn nieuwsapplicatietool Facebook News voor al zijn gebruikers in de Verenigde Staten gelanceerd. Met deze tool was Facebook sinds oktober al aan het experimenteren. Facebook werkt voor de nieuwsapp samen met meer dan 200 nieuwsoutlets. Journalisten kunnen ook zelf het nieuws programmeren dat verschijnt in de app.

Facebook geeft gebruikers uiteraard de nodige tools om het nieuwsoverzicht via Facebook News volledig op hun interesses te laten aansluiten. Nieuws kan gesorteerd worden op basis van nationaal nieuws, lokaal nieuws, of thematisch nieuws zoals sport en technologie. De algoritmes analyseren het leesgedrag van de gebruiker om te voorspellen in welke artikels en uitgevers die het meest geïnteresseerd is. Verschijnt er toch een nieuwsbericht dat je niet interessant vindt, dan verberg je in je overzicht. Gebruikers kunnen artikels lezen en delen op hun profiel, maar een knop om te reageren binnen Facebook News is er niet.

Facebook en nieuws: nog geen geslaagd huwelijk

Facebook probeert zich al enkele jaren op te werken tot een volwaardig nieuwsmedium om een interessant platform voor nieuwsuitgevers te worden, maar is daar nog niet heel succesvol in geweest. Enkele jaren geleden lanceerde het een nieuwe functie die een klein overzicht van trending nieuwsverhalen toonde in iemands nieuwsfeed. De functie werd al snel geschrapt omdat de algoritmes geen onderscheid konden maken tussen geverifieerde berichten en nepnieuws, en de menselijke medewerkers die verantwoordelijk waren voor de functie ontslagen werden. Sindsdien werden nieuwsberichten weer veel minder gepusht in iemands nieuwsfeed ten koste van posts van vrienden.

Sinds de coronacrisis speelt Facebook opnieuw sterk in op het verspreiden van nieuws. Speciaal voor updates rond het virus werd een nieuwshub gecreëerd, die bovenaan in je nieuwsfeed verscheen. Maar toch blijft Facebook het moeilijk hebben om fake news tegen te gaan.

Andere aanpak

Facebook News zou nu wel eens kunnen slagen omdat Facebook het voor deze applicatie op een andere boeg gooit. Facebook News fungeert als een aparte sectie in de mobiele app, en probeert nieuwsartikelen niet langer te mengen in het nieuwsoverzicht van de startpagina. Het legt ook strengere criteria op aan uitgevers om opgenomen te kunnen worden. Dat moet vals nieuws tegengaan, maar verdere tools die daarvoor zullen gebruikt worden deelt Facebook niet mee.

Facebook News is voorlopig enkel beschikbaar in de mobiele app, maar zal spoedig ook naar de desktopapp komen. Of Facebook van plan is de nieuwsapp ook nog uit te rollen naar andere landen, is voorlopig nog niet bekend.