Nieuws

Valse tips voor coronavirus circuleren op sociale media

Op sociale media is een lijst viraal gegaan met tips voor het coronavirus die zogezegd opgesteld is door de Stanford University. De lijst bevat misinformatie.

Misschien heb je de voorbije dagen een lijst zien circuleren met ‘tips’ over hoe symptomen van het coronavirus COVID-19 te herkennen, en welke maatregelen je kan nemen om jezelf te beschermen. Ze circuleren lustig op sociale media zoals Facebook en Twitter, en werd mij onder andere ook al via WhatsApp doorgestuurd. De lijst komt op het eerste zicht geloofwaardig over, want ze is opgesteld door de medische faculteit van de Stanford University. Maar laat je niet bedotten: de post bevat misinformatie en de tips die erin staan, kunnen regelrecht de vuilbak in.

Enkele van die tips zijn bijvoorbeeld elke 15 minuten een slokje water drinken zodat je het virus mee inslikt en verteert. Het virus zou ook niet tegen warme temperaturen en de zon kunnen. Een goede test om te weten of je het hebt is 10 seconden je adem inhouden en kijken of je daarvan moet hoesten. Allemaal claims die niet wetenschappelijk onderbouwd en dus ook gewoon niet waar zijn. Het enige zinnigs dat gezegd wordt is wellicht dat je regelmatig je handen moet wassen.

Stanford distantieert zich

The Verge heeft intussen ook Stanford University op de hoogte gebracht dat de lijst bestaat. De verbazing was bij hen zeer groot dat hun naam gebruikt wordt om valse tips en informatie te verspreiden. Stanford liet aan The Verge weten dat de lijst in ieder geval zeker niet door één van hun onderzoekers was opgesteld, en liet dat inmiddels ook op Twitter verstaan.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit lichtten aan The Verge toe waarom sommige van deze tips niet kloppen. Loren Raugh, een epidemioloog, noemde de tip om water te drinken zelfs ‘complete nonsens’. Je adem inhouden is ook enkel een manier om te testen of je eventuele ademhalingsproblemen hebt. Waar het wel klopt dat ultravioletstralen desinfecterend werken en men deze techniek ook in ziekenhuizen toepast, zal het natuurlijk niet volstaan om af en toe in de zon te lopen om je te beschermen tegen besmetting.

We willen langs deze dan ook verzoeken om kritisch te zijn voor wat je leest op het internet over het coronavirus, en je informatie te halen bij betrouwbare bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie.

coronavirusmisinformatieslidersociale mediatrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen