corona tracing
Older hand with a smartphone app for tracking the spread of infection which determines the contact persons of people who have been infected with the coronavirus, train station blurry in the background, copy space

Na Italië staat nu ook Duitsland op het punt om een contact tracing-app te lanceren. De app zal deze week beschikbaar zijn.

Verschillende landen kijken momenteel naar de mogelijke invoering van een contact tracing app, een applicatie voor je smartphone die aan de hand van Bluetooth bijhoudt met wie je in contact komt. Italië lanceerde enkele weken geleden al een app en nu is ook Duitsland klaar voor een lancering deze week. 

Het nieuws komt er van Minister van Volksgezondheid Jens Spahn, die aan Reuters liet weten dat de app na enkele vertragingen door problemen met de Bluetooth-functionaliteit, eindelijk klaar is. Een exacte dag is nog niet bekend, maar de lancering zou sowieso deze week nog plaatsvinden. 

De applicatie maakt gebruik van Bluetooth om te detecteren met wie je allemaal in contact komt, waarna je verwittigd zal worden als bij een van deze personen het coronavirus wordt vastgesteld.

Wat met privacy bij contact tracing?

Er heerst momenteel veel discussie over de privacy die je bij dit type apps mag verwachten. Nochtans zou de informatie geëncrypteerd worden en zal er geen persoonlijke informatie worden opgeslagen. De data die nodig is zal op een veilige manier verzonden worden naar de server van de app en na verloop van tijd verwijderd worden als deze geen nut meer heeft. Toch is niet iedereen fan en dat terwijl dit soort apps juist massaal gebruikt moeten worden om echt succesvol te zijn. 

België heeft geen interesse

Belgen moeten zich alvast geen zorgen maken, want bij ons besliste de overheid eerder al dat een contact tracing app niet voldoende nut biedt en de focus op de menselijke contact tracers zal komen te liggen. De toekomst zal uitwijzen welk systeem beter werkt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here