Mobiel, Nieuws

Huawei lanceert Petal Search, de vervanger van Google

Heeft Huawei eindelijk een volwaardig alternatief voor Google gevonden? Petal Search moet het eenvoudiger maken om apps te vinden én up-to-date te houden.

Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat Huawei een handelsverbod door de Amerikaanse regering opgelegd kreeg. Maar tot op heden zoekt het Chinese bedrijf naar een volwaardige vervanging voor Google, wiens diensten en applicaties het als gevolg van de handelsban niet meer mag aanbieden op smartphones. Huawei bezit zelf wel een appwinkel AppGallery, maar het aanbod is voor veel gebruikers te beperkt. Zo vindt je er bijvoorbeeld geen Facebook of WhatsApp in terug.

Om toch aan populaire Android-applicaties te komen, probeerden veel gebruikers ze via APK-bestanden te downloaden of ze te sideloaden. Maar ook deze methoden zijn niet aan te raden, dat zegt Google zelf. Het kan wel een manier zijn om de apps op je smartphone te krijgen, maar vaak kan je nadien geen beveiligingsupdates meer downloaden. Niet goed voor de beveiliging van je smartphone dus. Huawei heeft nu een nieuwe applicatie uitgerold die wel eens de oplossingen voor al je problemen zou kunnen zijn: Petal Search.

Vervanger voor Google

Petal Search is een zoekmachine die gespecialiseerd is in het zoeken naar applicaties. Als je via de zoekmachine naar een applicatie zoekt, dan krijg je een overzicht naar appwinkels en/of APK-sites waar je de applicatie kan vinden. Volgens Data News wordt je naar de website van Facebook doorverwezen als je naar de socialmediapp zoekt. Zoeken naar Messenger verwijst je door naar APKPure. Voor andere diensten wordt je doorverwezen naar de AppGallery zelf, of andere relevante en ondersteunde vindplaatsen.

Maar Petal Search lijkt meer te zijn dan louter een applicatievinder. Je kan ook informatie opzoeken over bijvoorbeeld horecazaken, nieuwsartikels bekijken en er is zelfs een tool vergelijkbaar met Google Flights. Met Petal Search wil Huawei dus niet enkel een alternatief aanbieden voor de Play Store, maar ook voor de zoekmachine van Google.

Hoge beveiligingsnormen

De vraag blijft natuurlijk of Petal Search wel volledig veilig is. De reden waarom Google niet aanraadt om applicaties buiten de omgeving van Google Play te downloaden, is omdat het risico om malware toe installeren hoog is. Huawei kan nooit honderd procent zeker zijn dat externe aanbieders die het via Petal Search aanreikt, wel allemaal te vertrouwen zijn.

Huawei werkte samen met gespecialiseerde zoekmachinebedrijven als Qwant en Yandex om Petal Search zo veilig mogelijk te maken. Ze maken zich dan ook sterk dat de applicatie voldoet aan de hoogste privacystandaarden en beveiligingsnormen.

Petal Search zal vanaf nu voorgeïnstalleerd zijn op alle nieuwe toestellen binnen de P40-reeks. De tool is voor andere gebruikers beschikbaar via de AppGallery.

Androidgooglegoogle playhuaweiHuawei P40mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals