Chrome

Wil je naar een specifieke tekstregel linken in een artikel en deze uitlichten? Dat kan via een nieuwe extensie voor Chrome.

Google heeft een handige nieuwe extensie uitgerold voor de Chrome-browser. Die maakt het mogelijk om een bepaald tekstfragment toe te voegen aan een url. Wie op de link klikt, zal dan bij het openen van de webpagina meteen naar het uitgelichte tekstfragment verwezen worden. Het principe werkt zoals een ankertekst.

Deze nieuwe url-standaard is eigenlijk helemaal niet meer zo nieuw. Google voegde de functie in februari al toe aan Chrome met de update Chrome 80. Toch zou het ons niet verbazen als je er in dit artikel voor het eerst over leest. De manier waarop je het tot nu toe moest doen, was dan ook vrij ingewikkeld.

Hoe werkt het?

In dit artikel gaan we je doorverwijzen naar de zin “Toch lijkt Facebook die uitleg niet te aanvaarden”. Dat doen we door de code #:~:tekst= achter de URL van het artikel te zetten. De zin die je wil uitlichten plaats je achter het =-teken, en kan je gewoon kopiëren en plakken. De URL ziet er dan als volgt uit:

https://techpulse.be/nieuws/290986/facebook-verwijdert-advertenties-trump-met-nazisymbool/#:~:tekst=Toch lijkt Facebook die uitleg niet te aanvaarden

Als alles goed gaat, dan zou deze url je meteen naar de eerste zin verwijzen. Het probleem met deze methode is dat het ook niet in alle situaties werkt. De url bevat spaties, en instant messaging-applicaties om een voorbeeld te noemen ondersteunen geen links die spaties bevatten. Om dat probleem op te lossen, moet je elke spatie in de URL vervangen door ‘%20’. Dat doet bovenstaande URL er zo uitzien:

https://techpulse.be/nieuws/290986/facebook-verwijdert-advertenties-trump-met-nazisymbool/#:~:tekst=Toch%20lijkt%20Facebook%20die%20uitleg%20niet%20te%20 aanvaarden

Link to Tekst Fragment

Het is veel sneller om gewoon een url te delen en iemand te laten zoeken, dan dat te gaan beginnen uittypen. De nieuwe browserextensie in Chrome lost dat probleem grotendeels op. De extensie heet Link to Text Fragment en kan je gratis downloaden. Je herkent de extensie aan het #-icoon.

Om naar een tekstfragment te verwijzen, selecteer je het in de webpagina. Daarna klik je op de rechtermuisknop, en selecteer je de optie ‘Copy link to selected tekst’. De tekst zal kort even oplichten zodat je ziet dat het gelukt is. Als je daarna de gegeneerde link in de zoekbalk plakt, dan zie je de tekst gemarkeerd staan.

Chrome is voorlopig de enige browser die deze manier van linken ondersteunt. De url’s werken wel voor andere browsers, maar zullen je gewoon naar de webpagina doorverwijzen. Google stelt zijn standaard wel ter beschikking voor andere browsers om die te adopteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here