Chrome

Wil je zelf de controle hebben over wanneer een download in de browser Chrome wordt uitgevoerd, dan bevat Chrome 86 een zeer interessante functie.

Advertentie

De nieuwe functie werd ontdekt door Techdows in de Canary-versie van Chrome 86. De Canary-versie is van de eerste testversies die Google lanceert voor een update van zijn browser Chrome. Het idee achter het lanceren van testversies is om gebruikers (in deze fase voornamelijk ontwikkelaars) al eens de slag te laten gaan met de update. Zo kunnen eventuele bugs worden opgespoord en opgelost alvorens ze voor het grote publiek wordt uitgerold. Zelfs in de Canary-version moet je deze functie wel handmatig inschakelen om ze te kunnen uitproberen.

Wanneer je een bestand gaat downloaden in Chrome, dan zal de browser een pop-up venster tonen om te vragen wanneer je de opdracht wil geven om de download uit te voeren. Je zal drie keuzemogelijkheden krijgen. Ofwel doe je het onmiddellijk, ofwel van zodra je met een wifi-netwerk verbonden hebt, oftewel kan je handmatig via een timer een moment kiezen. De opties kunnen zeer handig zijn om bijvoorbeeld mobiele data uit te sparen, of als je een grote download liever laat uitvoeren wanneer je niet actief met je toestel bezig bent.

Kies zelf wanneer een download plaatsvindt. Afbeelding: Techdows

Nog even wachten

Het zal wel nog even wachten zijn vooraleer de functie voor iedereen beschikbaar zal zijn. Chrome lanceerde afgelopen week de stabiele versie van Chrome 84. Die voegt heel wat nieuwigheden mee die de browser flink verbeteren, meer informatie daarover vindt je in dit artikel. Normaal gezien rolt Google om de zes weken een grote browserupdate uit. Dat betekent dat we eind augustus Chrome 85 mogen verwachten, en in oktober Chrome 86. De coronacrisis gooide de updateplanning wel flink in de war.

Er bestaat wel een manier als je dit al eens wil uitproberen. Daarvoor moet je naar chrome://flags/ surfen en in de lijst experimentele functies op zoek gaan naar het inplannen van downloads. Via ‘Enabled’ kan je ze aanzetten. Let er wel op dat functies in testfase een invloed kunnen hebben op de stabiliteit van je browser.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Google Chrome 84 is nu beschikbaar en maakt je browser nog beter

Wie dat wil kan vanaf vandaag updaten naar Google Chrome versie 84 om zijn browser nog beter te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here