Nieuws

Tesla bouwt Cybertruckfabriek in Texas

Tesla heeft een locatie gevonden voor de eerste Cybertruckfabriek, die in Texas zal worden gezet. Maar het wordt niet zomaar een fabriek.

Het autobedrijf was al sinds maart op zoek naar een geschikte locatie voor de Cybertruckfabriek. De finale ging tussen Austin in Texas en Tusla in Oklahoma. De keuze is dus uiteindelijk voor de eerste gevallen. Wellicht liet Elon Musk zich paaien door de 64 miljoen dollar aan belastingvoordelen die de staat Texas er voor over had om Tesla binnen te halen. De eerste steen van de fabriek zou dit weekend al gelegd zijn.

Zoals de naam ‘Cybertruckfabriek’ doet uitschijnen, zal de focus van de fabriek liggen op Tesla’s Cybertruck, die sinds zijn voorstelling al iedereen weet te fascineren. Tesla hoopt vanaf eind volgend jaar de truck met een actieradius van 800 km te kunnen produceren, zodat leveringen in 2022 kunnen starten. Dan moet die fabriek er dus snel komen, maar Tesla heeft in het verleden al laten zien een fabriek snel te kunnen neerzetten. Naast de Cybertruck zullen er ook Model Y-, Model 3- en Tesla Semi-wagens worden geproduceerd.

De Cybertruckfabriek zal de vierde fabriek worden van Tesla in de Verenigde Staten. Daarnaast is er ook nog de fabriek in Shangai en die in Berlijn die in volle constructie zit. Het kostenplaatje voor deze fabriek wordt op 1 miljard dollar geraamd. Tesla wil er 5000 arbeiders tewerkstellen.

Ecologisch paradijs

Maar de Cybertruckfabriek zal veel meer dan enkel een productiefabriek worden. Musk ziet nog heel wat extra troeven in de 2100 hectare grond waar de fabriek zal komen. De site is in de buurt van de Austin-Bergstrom luchthaven gelegen aan de Coloradorivier. Musk heeft de ambitie om er een ‘ecologisch paradijs’ van te maken dat hij wil openstellen voor het publiek. Het potentieel voor recreatie is er volgens de CEO enorm, en er zullen dan ook wandel- en fietspaden worden aangelegd. Musk droomt al luidop van wandelen tussen de vogels, vissen en vlinders. Ook in de fabriek zullen duurzame productietechnieken gebruikt worden.

Goede kwartaalresultaten

Er lijkt echt geen rem meer te staan op de groei van Tesla. Ook op financieel vlak beleeft de autofabrikant hoogdagen. De aandelenkoers maakt al meer dan een jaar een astronomische groei door, en onlangs stak Tesla Toyota voorbij als meest waardevolle autobedrijf. De recente kwartaalresultaten die Tesla onlangs publiceerde zijn nog meer reden tot vreugde. Ondanks een moeilijk kwartaal waarin Tesla als gevolg van de coronacrisis zijn fabrieken tijdelijk moest sluiten en de verkoop van wagens wereldwijd achteruit ging, wist het bedrijf toch weer 6 miljard aan inkomsten in te boeken. Het bedrijf is daarmee voor het eerst in haar geschiedenis vier kwartalen op rij winstgevend geweest.

Elon Musk profiteert daar zelf ook van. Forbes schat zijn nettowaarde vandaag de dag op 72,5 miljard dollar (62,47 miljard euro). Daarmee is hij de zevende rijkste man ter wereld. Maandag kwam hij voor het eerst even de top 5 binnen. Waar gaat het eindigen voor Tesla en Musk?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business