Een fobie voor spinnen en/of slangen? Deze Australische app vertelt welke soorten gevaarlijk of niet gevaarlijk zijn.

De app heet Critterpedia (zoals de app in Animal Crossing) en werd ontwikkeld door Nic en Murray Scarce, twee wetenschappers van het onderzoeksinstituut CSIRO. Daarvoor werkten ze samen met een analyticsbedrijf genaamd Data61 dat de algoritmen die de applicatie ondersteunde ontwikkelde. De app werkt vrij gelijkaardig aan de populaire muziekherkenningsapplicatie Shazam. Komen mensen een spinnen- of slangensoort tegen die ze niet herkennen, dan kunnen ze hun camera erop richten. De algoritmen vertellen je dan met welke soort je te maken hebt, en of deze gevaarlijk is of niet.

De wetenschappers hopen met de lancering van hun app mensen een bredere kennis van het Australische wildleven te bezorgen die het verschil kan maken tussen leven en dood. In Australië leven meer dan 2000 spinnensoorten en 170 slangensoorten. Daarvan zijn veel soorten dodelijk voor mensen. Zelfs de grootste expert kan die onmogelijk allemaal met het blote oog onderscheiden, omdat veel soorten hard op elkaar gelijken. De app moet mensen tijdelijk waarschuwen dat ze een mogelijk gevaarlijk dier in hun buurt hebben, maar het moet ook de levens van de dieren in veiligheid brengen.

Testpersonen gezocht

De algoritmen werden getraind door duizenden foto’s van spinnen en slangen in te geven in het systeem. Maar de ontwikkelaars zoeken ook nog naar menselijke proefkonijnen. CNET, dat de app onder de aandacht van het grote publiek heeft gebracht, merkte op dat wie durft zich kan inschrijven om een eerste bètaversie van de app uit te testen. In België hebben we gelukkig niet zo veel nood aan deze app, al kan je het altijd eens uittesten tijdens een tripje naar de dierentuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here