Daarmee is de baas van Facebook de derde rijkste man ter wereld. Zuckerberg profiteert van de problemen van TikTok en het coronavirus.

Advertentie

Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft Facebook-ceo Mark Zuckerberg sinds enkele dagen een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljard dollar (85 miljard euro). Zuckerberg mag zichzelf nu de derde rijkste man ter wereld noemen, want in heel de wereld zijn er slechts twee andere mannen die zoveel op hun bankrekening hebben staan. Dat zijn niet toevallig twee heren uit de technologiesector: het persoonlijk vermogen van Bill Gates wordt op 120 miljard dollar geschat, dat van Amazon-baas Jeff Bezos zelfs op 190 miljard dollar.

Profiteren van TikTok en corona

Het was de lancering van Instagram Reels die Zuckerberg het laatste zetje gaf. Reels is een nieuwe feature die vorige week gelanceerd werd en eigenlijk een vrij schaamteloze kopie van TikTok is. Maar Facebook kon geen beter moment kiezen om de app te lanceren, want Donald Trump ondertekende in dezelfde week een decreet om TikTok te verbieden. De aandelen van Facebook schoten de voorbije dagen dan ook omhoog met meer dan 6%. Daar profiteert Zuckerberg persoonlijk ook van, want hij bezit 13% van de aandelen van zijn bedrijf.

Instagram Reels: Facebook’s aanval op TikTok. Afbeelding: Facebook.

Heel 2020 is al een zeer vruchtbaar jaar geweest voor Zuckerberg. Hij ziet zich als één van de weinige mensen in deze wereld geholpen door het coronavirus. Door de lockdownmaatregelen spenderen mensen veel meer tijd op sociale media. Volgens Bloomberg steeg het fortuin van Zuckerberg dan ook al met 22 miljard dollar (18,73 miljard euro) enkel en alleen al dit jaar al. Dat kan nog beter, want Bezos werd dit jaar al 75 miljard dollar rijker.

Belastingen

Er kan wel een einde komen aan het sprookje voor Zuckerberg. De Europese Commissie en het Amerikaanse Congress kijken met steeds meer argwaan naar de groeiende macht van de techgiganten. De ‘grote vijf’ zouden tezamen een marktwaarde hebben die gelijk is aan 30% van Amerika’s BNP. Onlangs was er nog een grote antitrusthoorzitting in het Congress waar die grote spelers gehoord werden.

Maar volgens sommige politici moeten niet enkel de bedrijven, maar ook de ceo’s die persoonlijk profijt halen uit die macht ingetoomd worden. De extreem-linkse politicus en voormalige presidentskandidaat Bernie Sanders wil een ‘coronatax’ invoeren voor miljardairs die rijk werden tijdens de coronacrisis. Die zou 60% van het netto-inkomen kunnen bedragen van wat zij verdienden vanaf de start van de crisis tot eind 2020. In het geval van Zuckerberg zou dat 13,2 miljard dollar (11,24 miljoen euro) bedragen. Zuckerberg zegt zelf trouwens dat hij in de loop van zijn leven 99% van zijn aandelen zal weggeven via de stichting die hij samen met zijn echtgenote Priscilla Chan beheert.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here