Google voert tests uit met een nieuwe functie waarmee je jezelf kan voorstellen aan de wereld via een visitekaartje in de zoekmachine.

Advertentie

De zoekmachine introduceerde een nieuwe functie voor Indische gebruikers die een directe bedreiging voor LinkedIn lijkt te vormen: het aanmaken van ‘virtuele visitekaartjes’. Die verschijnen dan als iemand je zou opzoeken via Google. In het visitekaartje, door Google ‘personenkaarten’ genoemd, kan je informatie over jezelf delen zoals je huidige job, je opleiding, je woonplaats of een korte bio over jezelf. Je kan optioneel ook contactgegevens of links naar je socialmediaprofielen toevoegen. Voorlopig worden enkel visitekaartjes in het Engels ondersteund.

Om het aan te maken, moet je ervoor zorgen dat je aangemeld bent bij je Google-account. Daarna zoek je naar je eigen naam via de zoekmachine. Dan zal Google je vragen of je jezelf wil toevoegen aan Google Search. Druk op Get Started en maak je visitekaartje aan. Hoe uitgebreider de informatie is die je over jezelf geeft, hoe sneller je zal kunnen gevonden worden. Als de functie ook naar onze kanten komt tenminste, daarover heeft Google nog niets gecommuniceerd. Het koos om de nieuwe functie eerst in India uit te testen omdat het in dat land blijkbaar populair is om jezelf of andere personen via Google Search op te zoeken.

Misbruik voorkomen

In de blogpost die de visitekaartjes aankondigt, legt Google uit dat er ook enkele mechanismen zijn ingebouwd om misbruik van de nieuwe functie tegen te gaan. Zo kan elk geregistreerd account slechts één visitekaartje aanmaken. Google volspammen met jezelf zit er dus niet in.

Daarnaast is de kwaliteit van de informatie die iemand over zichzelf geeft natuurlijk moeilijk te controleren. Iemand met een flauw gevoel voor humor kan zonder problemen een visitekaartje voor een onbestaand persoon creëren. Denk je toch een visitekaartje tegen te komen waarvan je denkt dat het vals is, dan kan je dat rapporteren. Als je na verloop van tijd liever niet meer door iedereen gevonden kan worden, dan kan je je kaartje op elk moment verwijderen.

Deze GIF is eigendom van Google.
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here