Lusha
Afbeelding: Lusha

Ken je Lusha al? De vage Chrome-extensie wordt gebruikt om contactinformatie te achterhalen van LinkedIn-gebruikers.

Ben jij actief op LinkedIn? Dan is deze info mogelijk interessant voor jou. De Nederlandse krant Trouw vond een Chrome-extensie waarmee gebruikers zomaar mailadressen en telefoonnummers van LinkedIn-profielen kunnen achterhalen.

De extensie heet Lusha en is gratis te gebruiken in Google Chrome. Er rijzen, vooral in Nederland, heel wat vragen op rond Lusha. Mogelijk zijn de extensie en het doel erachter in strijd met onze GDPR-wetgeving.

Lusha
Zo krijg je de contactinformatie van LinkedIn-profielen te zien.

L(o)usha

Achter de tool zit een Amerikaans-Israëlisch bedrijf dat op zijn eigen website claimt heel wat grote namen in zijn klantenportefeuille te hebben. Onder meer Apple, Google & Amazon zouden tot het portfolio van Lusha behoren. Wat ervan aan is, daar hebben we het gokken naar. Het doel van Lusha? Contactinformatie achterhalen van LinkedIn-profielen voor salesdoeleinden. De extensie is gratis te gebruiken maar biedt 5 gratis zoekopdrachten. Wij gingen ermee aan de slag.

Uit ons kleine onderzoekje blijkt de plugin wel degelijk te doen wat het belooft. We bezochten de LinkedIn-profielen van onze collega’s en zagen in bijna alle gevallen een mailadres en telefoonnummer staan. Volgens de Nederlandse krant Trouw zou er ook heel wat info van bekende mensen zomaar openbaar staan.

Gegevens

Volgens het bedrijf zelf is Lusha niet in strijd met de GDPR-wetgeving. Lusha zelf zou de wetgeving gewoon volgen en als gebruikers hun informatie niet willen tonen kunnen ze daarvoor een verzoek indienen bij het Israëlische bedrijf. Via een opt-out pagina kan je je gegevens invullen en vragen om ze weg te halen van alle diensten die het bedrijf heeft.

Het Nederlandse Trouw probeerde contact op te nemen met Lusha maar kreeg geen gehoor. Als je op de website gaat kijken is het ook heel moeilijk om de personen die aan het bedrijf verbonden zijn, te contacteren. De vraag is natuurlijk of het bedrijf werkelijk de kantjes eraf loopt, want in dat geval is het niet uitgesloten dat Lusha rustig zijn gang kan gaan.

Gerelateerde artikelen

Tech Tip: Hoe Chrome extensies verwijderen?

Als je veel extensies gebruikt, dan kan dat wel eens voor wat vertraging zorgen in je browser. Zo verwijder je overbodige extensies in Chrome.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here