Nieuws

Nederlandse CoronaMelder verschijnt in Play en App Store

De app CoronaMelder is vanaf vandaag te downloaden, al zou het nog wel tot 1 september duren vooraleer de app ook effectief werkt.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders de officiële contact tracing app van de overheid downloaden op hun smartphone. De CoronaMelder zoals de app is genoemd dook deze ochtend op in de Google Play Store en Apple App Store. De applicatie is gebaseerd op de api die Google en Apple samen in het voorjaar ontwikkelden. Via een (geanonimiseerde) bluetoothverbinding maakt je smartphone contact met naburige smartphones. Zou je positief testen op het coronavirus, dan kan je dat ingeven in de app. Iedereen met wie je smartphone recent contact maakte, krijgt dan een pushmelding met het advies om zich ook te laten testen. Persoonlijke gegevens van gebruikers worden niet opgeslagen.

Iedereen in Nederland kan de applicatie vanaf vandaag al downloaden, maar de applicatie is nog niet volledig operationeel. Dat komt omdat gemeentelijke gezondheidsdiensten de CoronaMelder pas vanaf 1 september gaan integreren. In de provincie Drenthe en de regio Twente in het oosten van Nederland zou dat volgens Tweakers al wel het geval zijn. Het uitwisselen van bluetooth-sleutels na contacten zou al wel in heel het land werken.

Elk leven telt

Het aantal downloads in Google Play toont dat de applicatie al meer dan 5000 keer geïnstalleerd is. Apple toont geen gelijkaardige cijfers in haar App Store. Er bestaat enige oneensheid over hoeveel mensen nu precies een corona-app moeten downloaden om het systeem effectief te maken. Onderzoekers van de universiteit van Oxford leggen een grens van 60% op.

Maar Ron Roozendaal van de Rijksdienst Volksgezondheid is van mening dat de applicatie al haar werk kan doen als 10 tot 15% van de Nederlanders de applicatie zou downloaden. Dat is dus ongeveer een 1,75 miljoen mensen. Roozendaal benadrukt ook dat het downloaden van een applicatie niet het wondermiddel is om een nieuwe uitbraak van het virus te voorkomen. De CoronaMelder is enkel effectief als ook de andere maatregel zoals de sociale afstand en het regelmatig ontsmetten van de handen blijven nageleefd worden. Als het van Roozendaal afhangt, dan is elke besmetting die de app kan voorkomen al een succesje. Dat vertelt hij in een interview met de krant AD.

“Elke besmetting die je ermee voorkomt, spaart mogelijk een leven”

Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid Rijksdienst Volksgezondheid

En België?

Hoe zit het nu ook alweer met de Belgische corona-app? Er zijn al heel veel woorden over gevallen, dus we zetten het nog eens op een rijtje. De opdracht om de applicatie te ontwikkelen is toegekend aan het Brusselse bedrijf Devside. Daar was heel wat over te doen, gezien de onbekendheid van het bedrijf en de valse referenties die het op haar website zette. De oorspronkelijke doelstelling was ook om tegen 1 september een corona-app te hebben, al lijkt er eerder naar dat de applicatie pas tegen eind september klaar zal zijn voor gebruik.

Download CoronaMelder voor Android en iOS!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business