Nieuws

IBM onthult next-generation processor IBM POWER10

POWER10 is een gloednieuwe CPU geoptimaliseerd met software van Red Hat en geschikt voor de enterprise hybride cloud.

IBM heeft vandaag een nieuwe generatie van haar processorenproductlijn voorgesteld: IBM POWER10. Ontwikkeld om een platform te bieden dat voldoet aan de unieke noden van enterprise hybride cloud computing, heeft de IBM POWER 10 processor een structuur die focust op energiezuinigheid en prestaties in de vorm van 7nm-macrochip. In vergelijking met zijn voorloper POWER9 biedt deze processor een energiezuinigheid, capaciteit en dichtheid die 3 keer hoger is.

De ontwikkeling van POWER10 mag dan wel vijf jaar en honderden patenten gekost hebben, het is een belangrijke stap voor IBM’s processorafdeling. Het is de eerste 7nm-processor die de Amerikaanse techgigant op commerciële schaal zal produceren.

Innovaties in beveiliging

Cyberaanvallen namen in 2020 nieuwe proporties aan, en uitgebuite kwetsbaarheden kunnen de activiteiten van getroffen organisaties volledig lam leggen. POWER10 stelt hen in staat om proactief te reageren op cyberbedreigingen. Dankzij het dynamische controlesysteem kunnen gebruikers applicaties ontwikkelen die beter bestand zijn tegen aanvallen zonder aan prestaties te moeten inboeten.

IBM POWER10 biedt ook ingebouwde geheugenencryptie voor end-to-end beveiliging en snellere cryptografische verwerking dankzij het additionele AES-encryptiesysteem. Die voldoet aan alle hedendaagse encryptieprotocollen, maar er is ook al geanticipeerd op toekomstige trends zoals quantumcryptografie en homomorfe encryptie. Om nieuwe securitybedreigingen gelinkt aan de hoge dichtheid van cloudcontainers aan te pakken, levert POWER10 vanuit de hard- en firmware beveiliging- en afzonderingscapaciteiten. Als een container gecompromitteerd zou worden, dan kan de processor voorkomen dat andere containers binnen dezelfde omgeving mee getroffen worden.

Memory Inception

POWER10 verhoogt naast de veiligheid ook de flexibiliteit van de hybride cloud. Flexibiliteit is al jaren een paradepaardje in de oplossingen van IBM, in zowel software als hardware. IBM POWER10 is uitgerust met de capaciteit om fysiek geheugen te clusteren over systemen in een aantal configuraties.

Een baanbrekende technologie is Memory Inception. Daarmee staat de processor toe aan elk van de systemen in een cluster om toegang te krijgen tot elkaars geheugen. Zo worden multi-petabyte geheugenclusters gecreëerd. Memory Inception biedt aan zowel cloudgebruikers als -providers kosten- en energiebesparing. Providers kunnen meer capaciteit met minder servers bieden, en gebruikers hebben minder middelen nodig om in hun IT-behoeften te voorzien.

Diepere inzichten

In een hedendaagse businessomgeving mag AI uiteraard niet ontbreken. IBM POWER10 bezit dan ook de capaciteit om in-core AI te ondersteunen en te verbeteren zonder dat daar gespecialiseerde hardware voor noodzakelijk is. De processor heeft een ingebouwde Matrix Math Accelerator, die interferentie met berekeningen via FP32, BFloat16 en INT8 tot 20x sneller laat verlopen. Dat leidt tot accuratere berekeningen en een soepelere integratie van AI-modellen, en bijgevolg dus ook diepere inzichten in data.

De eerste modellen die deze processor aan boord kunnen hebben worden pas in de tweede helft van 2021 verwacht. De productie van de chips is uitbesteed aan Samsung Electronics.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business