corona tracing
Older hand with a smartphone app for tracking the spread of infection which determines the contact persons of people who have been infected with the coronavirus, train station blurry in the background, copy space

De Belgische app voor contactopsporing is bijna klaar. Na een tweede testfase bij een groter publiek wordt de app eind deze maand verwacht.

Advertentie

De Belgische app voor contactopsporing, om een verhoogde kans op besmetting met het coronavirus te kunnen melden, is bijna klaar. Dat meld Data News.

Eerste testfase

Na een verschuiving van de initiële lanceringsdatum van 1 september wordt nu duidelijk wanneer de toepassing verwacht wordt. Momenteel wordt de corona-app inhoudelijk getest bij zo’n zestig tot zeventig mensen. Deze testfase loopt tot dinsdag 8 september. De app zal nog kunnen bijgestuurd worden waar nodig na deze eerst testfase.

Praktijktest bij groter publiek

Bedoeling is om de contactopsporingsapp tegen 10 september klaar te hebben, laat coördinator Karine Moykens weten aan Radio 1. Toch zal deze dan nog niet beschikbaar zijn voor het grote publiek. De app zal donderdag gelanceerd worden naar een breder testpubliek van zo’n tien- à twintigduizend mensen. In deze fase zal getest worden hoe de toepassing in de praktijk gebruikt wordt en welke flow de gebruiker doorloopt. Wie een melding krijgt zal correcte informatie over vervolgstappen moeten kunnen ontvangen en alle betrokken partijen, denk aan je huisarts, moeten op de hoogte zijn van de werking ervan.

Na deze tweede testfase en een feedbackronde zou de app klaar moeten zijn om door de volledige bevolking gebruikt te worden. Een exacte datum werd nog niet vastgelegd. Dat het wel nog deze maand zal zijn, daar zijn Moykens en Frank Robben, hoofd van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid, Smals en het eHealthplatform, het over eens.

Vrijwillig in gebruik

Omdat de app vrijwillig te gebruiken is wil de overheid meteen bij lancering een degelijk product lanceren. Want wie niet overtuigd is verwijdert de app weer en dat willen ze voorkomen, legt Robben uit aan Data News.

De Belgische contactopsporingsapp wordt ontwikkeld door de Brusselse app-ontwikkelaar DevSide en de Mechelse softwarebouwer Ixor.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here