Vandaag stelden de onderzoeksgroepen een prototype voor van de lens met artificiële iris.

Universiteit Gent en onderzoeksgroep Imec stelden vandaag hun slimme contactlens voor. Het gaat over een prototype  van een elektronische contactlens met een kunstmatige iris die de menselijke iris nabootst.

Kunstmatige iris

Aniridie is een genetische aandoening waardoor de iris gedeeltelijk of volledig ontbreekt. Daardoor is het oog zeer gevoelig voor licht en hebben mensen met de aandoening een verminderde zichtscherpte. Om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te regelen, de functie van de iris, waren al verschillende kunstmatige oplossingen. Toch was er nog nooit een die de volledige functionaliteit van de iris kon imiteren.

Elektronische lens

Daarom ontwikkelde UGent in samenwerking met Imec een elektronische lens die in staat is om de pupilgrootte dynamisch te veranderen. De lens is voorzien van LCD-technologie met ringvormige pixels om de iris na te bootsen. Een oogknipperdetector en een fotodiode die de hoeveelheid binnenvallend licht detecteert sturen de bewegingen van de lens aan. ’s Nachts kan de lens draadloos worden opgeladen via een ingebouwde NFC-chip. Het volledige systeem verbruikt slechts 148 nW.

“Door onze expertise op vlak van flexibele elektronica, vloeibare kristal (LC)-technologie, laagvermogen chipontwerp en hybride integratie te combineren, zijn we erin geslaagd om de iris na te bootsen in een contactlens”, zegt onderzoeksprofessor Andrés Vásquez Quintero (imec/UGent).

De contactlens werd getest in samenwerking met Nederlandse en Spaanse onderzoeksgroepen. Die resultaten zijn nu in te kijken in Scientific Reports van het wetenschapsblad Nature.

De contactlens zal op de markt gebracht worden door Azalea Vision, een nieuwe spin-off opgericht door de onderzoeksinstellingen. Voordat het product gelanceerd kan worden zal het prototype verder ontwikkeld worden zodat het klinisch gevalideerd kan worden.


Commandeert graag haar Google Home heel de dag door en vult haar vrije tijd met alles wat er te ontdekken valt in streamingland.