Het einde van Adobe Flash Player staat gepland voor 31 december. Bedrijven kunnen flash nog als third party plug-in gebruiken voor interne systemen.

Advertentie

In juli van 2017 besliste Adobe om een einde te maken aan zijn Flash Player. In samenwerking met technologiepartners Apple, Facebook, Google, Microsoft en Mozilla maakte het de beslissing om de software niet meer te ondersteunen, aangezien alternatieven als HTML5 en WebAssembly steeds beter worden. Bovendien was de software regelmatig het slachtoffer van beveiligingslekken en moesten regelmatig noodupdates uitgevoerd worden door Adobe. De end-of-life van het product staat nu gepland voor december van dit jaar.

Microsoft

In een blogpost kondigt Microsoft nu aan dat het geen ondersteuning meer zal bieden voor de plug-in in Microsoft Edge en Internet Explorer 11 vanaf 31 december. In 2021 zullen er dus geen updates meer plaatsvinden. Standaard wordt nu al de Flash Player plug-in uitgeschakeld. Vanaf januari zullen alle versies van Adobe Flash Player die geïnstalleerd werden voor juni 2020 niet meer functioneren.

Third party plug-in

Voor wie nog wel rekent op ondersteuning voor Flash stelt Adobe de mogelijkheid om het als third party plug-in te gebruiken in de Internet Explorer-modus van Edge. Dat doet het bedrijf voornamelijk voor zakelijke klanten die Flash nog nodig hebben voor interne bedrijfssystemen. Wel zal Microsoft hiervoor geen ondersteuning door een klantendienst meer aanbieden. Bedrijven die nog gebruik willen maken van Flash kunnen Harman, de officiële distributiepartner van Adobe, contacteren voor meer informatie over de mogelijkheden.

Vroeger verwijderen

Wie dit najaar, voor 31 december, al komaf wil maken met de plug-in zal hiervoor een update kunnen installeren. Deze update zal Adobe Flash Player permanent verwijderen als onderdeel van Windows OS-apparaten. Deze update is definitief en zal niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden eens geïnstalleerd.

In de aanloop naar het beëindigen van de software dit najaar zal Adobe gebruikers dus aansporen om Flash te verwijderen. Tot december zal het wel nog inzetten op de beveiliging ervan en beveiligingslekken dichten.


Gerelateerde artikelen

Afscheid van Flash Player: is er leven na de dood?

Steeds meer browsers verbannen het gebruik van Flash. Moeten we er rouwig om zijn of is het net een goede zet?

Adobe luidt zelf het einde van Flash in

Adobe is klaar om afscheid te nemen van Flash en vraagt ontwikkelaars om over te schakelen naar nieuwe webstandaarden.