Nieuws

Italiaanse concurrentiewaakhond onderzoekt clouddiensten

Google Drive
Apple, Google en Dropbox zouden niet transparant zijn over het gebruik van data en onduidelijke contractvoorwaarden opleggen.

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM is een onderzoek gestart naar de verschillende clouddiensten van Apple, Google en Dropbox. In totaal gaat het over zes verschillende onderzoeken. Deze zouden gaan over vermeende oneerlijke handelspraktijken en schendingen van consumentenrechten.

Gebruik van data

Het onderzoek komt er na verschillende klachten over oneerlijke handelspraktijken. Zowel iCloud, Dropbox als Google Drive zouden niet transparant zijn over hoe het omgaat met gebruikersdata. Hoe de data verzameld wordt en gebruikt wordt voor commerciële doeleinden wordt niet voldoende duidelijk gemaakt naar de klant toe.

Contractvoorwaarden

Daarbovenop worden de clouddiensten ook beschuldigd voor het gebruik van onduidelijk clausules in de gebruiksvoorwaarden. Voornamelijk Dropbox wordt ervan beschuldigt niet helder te communiceren wat de contractuele voorwaarden voor het gebruik van zijn clouddienst zijn. Voornamelijk wie de service wil opzeggen botst op een contractuele muur. Bijkomend stelt de dienst het mogelijk om deze contractvoorwaarden eenzijdig te wijzigen.

Dat de providers van de clouddiensten eenzijdig kunnen bepalen om hun diensten te onderbreken of op te schorten, daar heeft de Italiaanse mededingingsautoriteit ook bedenkingen bij. Net zoals de aansprakelijkheidsvrijstelling die de bedrijven zichzelf toekennen, zelfs wanneer de gebruiker documenten opgeslagen in de cloud verliest. Ten slotte achten ze de Engelse versie van de contracttekst als superieur boven de Italiaanse vertaling.

Andere aanklachten

Grote bedrijven als Apple en Google zijn wel vaker het doelwit van de mededingingsautoriteiten. Voormalig presidentskandidaat Elizabeth Warren gaat al even de strijd aan met de technologiegiganten om de bedrijven op te splitsen en van hun monopolie te ontdoen.

In juli verschenen de verschillende CEO’s van Google, Apple, Facebook en Amazon nog in een virtuele hoorzitting voor het Amerikaanse Congress. Daar probeerden ze de overheid ervan te overtuigen dat ze geen monopoliespelers zijn die hun macht misbruiken.  

Naar verluidt zal Google deze maand nog opnieuw voor het Amerikaanse gerechtshof worden gedaagd na een onderzoek door een 40-tal advocaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business