Nieuws

Microsoft vindt geen akkoord met ByteDance voor overname TikTok

Microsoft leek lang de topkandidaat te zijn om TikTok over te nemen, maar ByteDance heeft het bod finaal toch afgewezen. Wie wordt het dan wel?

TikTok zal dan toch niet in de handen van Microsoft komen. Dat heeft het softwarebedrijf gisteren zelf via een blogpost bekend gemaakt. Al van sinds president Donald Trump op 16 augustus het handelsdecreet ondertekende dat het Chinese bedrijf ByteDance in de ban sloeg, was Microsoft in de running om TikTok over te nemen. Microsoft zou de Engelstalige markten runnen, ongeveer een derde van het aantal gebruikers van de populaire socialmedia-app. Daarvoor alleen al had Microsoft maar liefst 30 miljard dollar over.

Maar die deal is dus afgeblazen. Waarom het bod van Microsoft uiteindelijk afgewezen is door ByteDance blijft onbekend. Wel benadrukt Microsoft in de blogpost nogmaals haar overtuiging dat haar bod een goede zaak geweest zou zijn voor TikTok-gebruikers. Het bedrijf zou grote veranderingen hebben aangebracht om de app te laten voldoen aan standaarden voor privacy, veiligheid en het bestrijden van desinformatie.

Oracle

Wie zal TikTok dan wel overnemen? Dat is de vraag die nu rest. Zowel The Washington Post als Wall Street Journaal koppen dat cloudspecialist Oracle nu in polepositie ligt in de onderhandelingen met ByteDance. De kranten maken er zelfs gewag van dat de deal al rond zou zijn, en dat Oracle zeer spoedig TikTok als ‘betrouwbare technologiepartner’ zal aankondigen. Door met Oracle in zee te gaan zou ByteDance haar applicatie in eigen handen kunnen houden, en wordt Oracle verantwoordelijk voor het databeheer voor Amerikaanse gebruikers. Verdere details over de samenwerking zijn nog niet bekend.

Wat er ook van aan is, veel tijd om een overname of samenwerking af te ronden is er niet meer voor ByteDance. Tegen uiterlijk 20 september moet een deal rond zijn. Vanaf dan gaat het handelsverbod tegen ByteDance in. Is er nog geen overnemer bekend, dan wordt TikTok verboden voor Amerikaanse gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business