Google, Nieuws

Google past beleid rond stalkerware in Play Store aan

Google zou een typefout gemaakt hebben in het beleid rond stalkerware in zijn Play Store. Apps om kinderen te tracken worden aanvaardbaar, anderen niet.

Google liet eerder deze week weten dat het enkele beleidsupdates zou doorvoeren voor zijn Google Play Store. Ontwikkelaars die een app in de Play Store willen aanbieden moeten rekening houden met deze regels.

Typefout

Naast twee aanpassing rond gokapplicaties en misrepresentatie van de herkomst van een app of zijn inhoud, wordt ook gemeld dat Google een typefout zal aanpassen in het bereid rond stalkerware. Dat omschrijft het bedrijf als code die persoonlijke informatie van een toestel verzendt zonder dit te melden of toestemming te vragen.

Wel kinderen, geen echtgenoten

In de eerdere beleidstekst werd omschreven dat dit type apps gebruikt konden worden om andere personen, zoals bijvoorbeeld een echtgenoot, te tracken zonder dat deze persoon er kennis van had. Het gebruik van deze technologie voor apps waarmee ouders hun kinderen konden tracken was wél verboden.

In de nieuwe beleidstekst, die vanaf 1 oktober van kracht is, worden deze toelatingen omgedraaid. Dat maakt het mogelijk om apps in de Play Store te zetten met als bedoeling het volgen van kinderen door ouders. Het tracken van een andere volwassene zonder zijn of haar weten of toestemming is vanaf dan niet meer toegelaten. Enkel wanneer toestemming wordt gegeven of een notificatie wordt getoond zijn deze apps aanvaardbaar.

Aanvaardbaar

Naast het omdraaien van de toestemming werd er in de tekst nog een aanpassing doorgevoerd. Zo worden apps met stalkerware niet meer ‘legitiem’ genoemd maar slechts ‘aanvaardbaar’.

In juli kondigde Google al een verbod aan op het adverteren van spyware of bewakingstechnologie. Dat verbod zou sinds 11 augustus van kracht zijn. Experts waarschuwen voor dit type apps bij volwassenen. Ze kunnen een tool zijn om huiselijk geweld, intimidatie of seksueel misbruik te faciliteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business