Na eerdere winst eind vorig jaar op het wereldkampioenschap mag het Belgische Solar Team nu ook het Europees kampioenschap voor zonnewagens op hun palmares schrijven.

Het Belgische Solar Team heeft gisteren met trots mogen aankondigen dat ze het Europees kampioenschap voor zonnewagens hebben gewonnen. Onze nationale ploeg, bestaande uit ingenieurs van de KU Leuven en een professionele racepiloot, haalde het met hun zonnewagen Blue Point voor een Nederlands team uit Twente. De race werd gereden op het circuit in Zolder.

De iLumen European Solar Challenge wordt betwist via een race die 24 uur duurt, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk rondjes over het circuit te rijden. Het is toegestaan om de batterij van de zonnewagen tweemaal op te laden. Het Belgische team koos er echter voor om maar één keer op te laden. Volgens Romanie Cnockaert heeft die tactische keuze het verschil gemaakt, want hierdoor heeft de wagen een uur langer op het circuit kunnen rijden. Mede door de gunstige omstandigheden, het was een zonnig weekend, heeft Blue Point het record aantal rondjes kunnen verbeteren.

Naast Blue Point deed nog een andere wagen van Belgische makelij mee. Punch 2 is een oudere zonnewagen van het Solar Team die in 2017 gebouwd werd. Door de oudere leeftijd van de wagen kon deze niet in aanmerking komen voor de eindwinst. Hij behaalde een zesde plaats. De technologie voor zonnewagens ontwikkelt zich razendsnel, en het Belgische team bouwt daarom voor elk groot kampioenschap een volledig nieuwe wagen.

De zonnewagen Blue Point. Afbeelding: Solar Team

Wereldkampioen

De zege in het Europees kampioen is het derde grote succes in drie jaar tijd voor ons Solar Team. In 2018 wonnen ze de Carrera Solar Atacama in de Chileense woestijn. Maar de echte bekroning kwam er eind vorig jaar, toen het wereldkampioenschap werd binnengehaald. Met deze overwinning bewijzen de ingenieurs opnieuw dat ze tot de absolute wereldtop behoren.

De volgende uitdaging wacht in februari, wanneer het Solar Team naar Zuid-Afrika trekt. Een goede voorbereiding voor oktober, wanneer onze nationale trots haar wereldtitel gaat verdedigen in Australië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here