Google, Nieuws

YouTube aangeklaagd door content moderator met PTSS

YouTube
Door het bekijken van vele gruwelijke video’s ontwikkelde een content moderator bij YouTube symptomen van een depressie en PTSS.

Naast het gebruik van AI doet YouTube ook beroep op content moderatoren voor de evaluatie van de vele user-generated video’s op het platform. Deze werknemers moeten bepalen of een video geschikt is voor het platform of dat ze de regels overtreden. Een voormalige werknemer heeft nu klacht ingediend tegen het bedrijf omdat ze door het bekijken van de vele video’s symptomen van een depressie en een posttraumatische stressstoornis had ontwikkeld.

Gruwelijke inhoud

Het beeldmateriaal dat de vrouw zoal moest bekijken bevatte kannibalisme, verkrachtingen, zelfmoord, onthoofdingen of een schietpartij op een school. Ze moest dagelijks zo’n 100 tot 300 video’s evalueren en YouTube liet slechts een foutenmarge van 2 tot 5 procent toe, waardoor de moderatoren onder enorme stress stonden. Bovendien was het personeel onderbezet waardoor ze meer dan de aanbevolen 4 uur moest werken.

Geen begeleiding

YouTube bood onvoldoende begeleiding aan aan zijn content moderatoren. Werknemers kunnen via het bedrijf terecht bij een ‘wellness coach’ zonder medische opleiding en op voorwaarde dat ze niet in de nachtshift werken. Deze coaches raadde onder andere het gebruik van illegale drugs aan of om simpelweg vertrouwen te hebben in God. De ex-moderator die het Googlebedrijf aanklaagde moest dus uit eigen zak betalen voor begeleiding door een psycholoog.

Ook de opleiding is niet afdoende om de werknemers voor te bereiden op het werk. Er wordt niet gesproken over de negatieve gevolgen die de job kan hebben op de mentale gezondheid, laat staan over hoe ze hiermee moeten omgaan. Tijdens de opleiding wordt de nadruk gelegd op het nemen van pauzes als het te veel wordt, maar dat blijkt in de praktijk onmogelijk te zijn door de hoge werkdruk.

Nachtmerries en paniekaanvallen

De rechtszaak wordt aangespannen door een anonieme Jane Doe, uit naam van iedereen in een gelijkaardige situatie als haar. Ze beschrijft dat ze nachtmerries heeft en steeds opnieuw video’s voor zicht ziet die ze moest evalueren. Als gevolg kan ze zich ook niet meer naar drukke plaatsen begeven aangezien ze altijd schrik heeft voor een schietpartij. Daardoor heeft ze ook last van hevige paniekaanvallen.

De aanklacht werd ingediend door Joseph Saveri Law Firm, het bedrijf dat ook in 2018 content moderatoren van Facebook verdedigde. Facebook stemde er in mei mee in om 52 miljoen dollar te betalen aan content moderatoren als onderdeel van een schikking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business