Microsoft verkrijgt een exclusieve licentie voor het gebruik van het GPT-3 taalmodel voor de ontwikkeling van eigen producten en diensten.

OpenAI werd in 2015 opgericht als non-profit onderzoeksinstelling. Hun missie omschrijven ze als de ontwikkeling van kunstmatige algemene intelligentie die de mensheid ten goede komt. Anders dan de zwakke kunstmatige intelligentie de we vandaag kennen, omvat kunstmatige algemene intelligentie autonome systemen die beter presteren dan mensen op verschillende vlakken.

Commercieel product

De onderzoeksinstelling stapte eerder dit jaar gedeeltelijk af van zijn non-profit model en ontwikkelde een eerste commerciële product: GPT-3. Dat is een geavanceerd taalmodel gebaseerd op 175 miljard parameters dat gebruik maakt van machine learning om tekst te produceren. Die teksten kunnen zo realistisch geproduceerd worden dat je eraan zou kunnen twijfelen of het door een mens geschreven werd. Zo schreef het model al een artikel voor The Guardian.

Vorige zomer kondigde Microsoft al aan dat ze 1 miljard dollar zouden investeren in OpenAI om de ontwikkeling van artificiële intelligentie te ondersteunen. Die investering blijkt nu zijn vruchten af te werpen. Microsoft krijgt van OpenAI een licentie om GPT-3 te gebruiken voor de ontwikkeling van eigen producten en diensten. Hoeveel geld er gemoeid is met de overeenkomst is niet geweten.

API via abonnement

OpenAI benadrukt dat dit geen gevolgen zal hebben voor ontwikkelaars die gebruik maken van het model via de OpenAI API. Deze zal ook in de toekomst nog beschikbaar gesteld worden. Via een maandelijks abonnement, vanaf 100 dollar per maand, kan gebruik gemaakt worden van de OpenAI API. Dat biedt een algemene ‘tekst in, tekst uit’-interface waardoor gebruikers het op vrijwel elke Engelse taaltaak kunnen uitproberen. Via de API zijn naast GPT-3 ook andere modellen beschikbaar.

Geavanceerde AI-oplossingen

Kevin Scott, CTO bij Microsoft, schreef in een blogpost dat hij verheugd is om de technische innovaties van GPT-3 te gebruiken om geavanceerde AI-oplossingen voor klanten te ontwikkelen en te leveren en om nieuwe oplossingen te creëren die de verbazingwekkende kracht van geavanceerde natuurlijke taalgeneratie benutten.

Microsoft zal dus binnenkort gebruik kunnen maken van het taalmodel om zijn diensten als Office, Windows en Teams te verbeteren. GPT-3 zou ingezet kunnen worden voor de ontwikkeling van automatische contentgeneratie, chatbots, webdesign, vertalingen of zelfs om sollicitatiegesprekken af te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here