Nieuws

Wikipedia kondigt complete make-over aan

Het vertrouwde design van Wikipedia gaat op de schop. De online bibliotheek gaat zich voor het eerst in 10 jaar nog eens vernieuwen.

De website Wikipedia maakt al sinds haar oprichting in 2001 deel uit van het meubilair van de internetcultuur. Wikipedia is dé referentie wanneer je snel informatie wil opzoeken over een bepaald onderwerp. Naast de rijke bibliotheek aan informatieve artikelen, laat de website zich ook opmerken door stabiliteit in het design. De interface van Wikipedia is in de voorbije 10 jaar nauwelijks veranderd.

Dat gaat nu grondig veranderen. Wikimedia Foundation, het moederbedrijf van Wikipedia, heeft via een blogpost aangekondigd dat er grote veranderingen zitten aan te komen voor de website. Al sinds mei 2019 zijn de technici van de non-profitorganisatie achter de schermen aan het sleutelen aan Wikipedia. Nu is het ook tijd om de frontend aan te pakken. Dat is noodzakelijk, omdat het design van Wikipedia stilaan aan het verouderen is en niet meer voldoet aan de huidige standaarden van webdesign, en de verwachtingen van redacteurs en gebruikers. Het doel van de make-over is om de website toegankelijker te maken voor iedereen.

Nieuwe features

Dat gaat Wikipedia doen door een aantal nieuwe features toe te voegen. Een preview daarvan kan je al bekijken op MediaWiki. Ten eerste zal het logo een minder prominente plaats krijgen in de linkerbovenhoek. Wil je de aandacht nog meer op het artikel vestigen, dan zal het voortaan mogelijk zijn om de sidebar onder het logo te minimaliseren. Zo kunnen de artikels breder getoond worden.

De vernieuwde zoekbalk. Afbeelding: Wikimedia Foundation

Ook het zoeken naar relevante artikels krijgt een update. De zoekbalk zal verhuizen naar rechtsbovenaan naast het logo, en zoekresultaten worden ook veel duidelijker weergeven met afbeeldingen bij. Er komt ook een nieuw gebruikersmenu, een sneltoets om door de inhoudstafel van een artikel te navigeren tijdens het lezen, sneller wisselen tussen talen en veel meer.

Navigeer sneller door de inhoudstafel. GIF: Wikimedia Foundation

Geleidelijke veranderingen

De aangekondigde wijzigingen zien er veelbelovend uit en zullen Wikipedia zonder twijfel weer een stuk beter maken. Maar verwacht nu niet naar Wikipedia te surfen een plots een hele nieuwe website te zien. Wikimedia zegt dat het de veranderingen geleidelijk aan zal introduceren. Pas tegen eind volgend jaar zal de nieuwe website volledig klaar zijn. Dat moet ervoor zorgen dat de website tijdens de make-over te allen tijde operationeel blijft.

In de blogpost wordt overigens alleen gesproken over een vernieuwing van de desktopversie. Of de mobiele website van Wikipedia dezelfde veranderingen zal krijgen, dat zullen we in de loop van dit jaar moeten ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business