De schaakwedstrijd tussen TikTok en de Amerikaanse regering is nog lang niet beslist. De socialmedia-applicatie is opnieuw aan zet.


TikTok heeft een formele aanklacht ingediend bij de rechtbank van het District of Columbia in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het is een ultieme poging van de populaire socialmedia-applicatie om de ban die het opgelegd heeft gekregen alsnog nietig te laten verklaren. Die gaat vanaf deze zondag in, en vanaf dan zal de applicatie niet meer te downloaden zijn via Play Store en App Store voor Amerikanen.

We leggen nog eens een keer uit hoe het zo ver is kunnen komen. De applicatie TikTok stond al lang onder de aandacht van Trump en zijn regering. Die hadden het vermoeden dat ByteDance, het Chinese bedrijf dat de app beheert, het platform als een spionagetool voor de Chinese regering gebruikt. In augustus kwam het dan uiteindelijk tot een handelsban uitgesproken tegen ByteDance. Na misgelopen onderhandelingen met Microsoft en nadien Oracle legde Trump Google en Apple een verbod op om de applicatie nog beschikbaar te stellen in hun appwinkels. Een eerste datum 20 september, maar aangezien TikTok en Oracle een nieuwe deal voorstelden waarin ook hypermarktketen Walmart betrokken is, kregen ze van de president nog een week de tijd.

Trump gaf al aan in principe niets tegen het vernieuwde voorstel te hebben, maar toch hangt er nog te veel onduidelijkheid over de vernieuwde structuur rond TikTok. We wisten dat Oracle zou instaan voor het beheer van gebruikersdata, en het zal ook een deel van de aandelen in handen krijgen. Welke rol Walmart precies speelt in het verhaal is ook niet helemaal duidelijk, want het koopt slechts een beperkt deel van de aandelen. ByteDance zou meerderheidsaandeelhouder blijven, terwijl de Amerikaanse regering een loskoppeling van de app en het Chinese bedrijf eiste. Ook wordt nog verwacht dat de Chinese regering wel eens moeilijk zou kunnen doen met een overgang van TikTok naar een Amerikaans bedrijf.


Vrijheid van meningsuiting

In andere woorden: we zijn er nog lang niet, en het ziet er niet naar uit dat alles zondag in kannen en kruiken zal zijn. Noch lijkt het waarschijnlijk dat Trump nog eens een toegifte zal doen. Dit keer lijkt het verbod voor TikTok dus wel degelijk een feit te worden. Tenzij de rechtbank van Washington in het voordeel van de applicatie beslist.

In het document dat het bij de griffie heeft ingediend, weet de applicatie wel welke gevoelige snaren het moet proberen te raken. Ze spreken over een schending van de vrije meningsuiting. Volgens TikTok zijn er meer dan genoeg maatregelen genomen om een antwoord te bieden aan de belangrijkste bezorgdheden die de regering heeft uitgesproken, en moet TikTok daardoor voldoende tijd krijgen om een akkoord te vinden dat voor alle betrokken partijen voordelig is. Ook zou moeten voorkomen worden dat miljoenen Amerikanen die de applicatie nog niet hebben kunnen downloaden vlak voor de verkiezingen worden uitgesloten van een platform dat een belangrijke rol kan spelen voor de democratie.

WeChat

TikTok zal zich ongetwijfeld gesterkt voelen door het feit dat een Amerikaanse rechter zich al eens uitsprak tegen het verbod op de chatapplicatie WeChat. Ook die applicatie, gerund door TenCent, werd in de ban geslagen. Enkele WeChat-gebruikers stapte daarop zelf naar de rechtbank om die beslissing aan te vechten. De inzet was eveneens beperking van de vrije meningsuiting. De rechter van Californië gaf hen daar ook gelijk in en droeg op de ban te blokkeren.  


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.