Nieuws

Facebook verbant QAnon van zijn platformen

Facebook verbant QAnon
Q symbol with glitch effect illustration. Conspiracy theory illustration.
Facebook verbant alle pagina’s van QAnon, een radicale groep aanhangers van verscheidene complottheorieën, van al zijn platformen.

Facebook heeft gisteren alle inhoud die aan QAnon-gerelateerd is, verwijderd van al zijn platformen. Het gaat hier om alle gerelateerde pagina’s, groepen en accounts op Instagram. Het sociale mediaplatform wil hiermee zijn reeds bestaande beleid bijwerken en verstrengen. Daarmee sloot het enkel pagina’s en groepen die tot geweld opriepen, maar nu gaat het bedrijf een stap verder.

“Vanaf vandaag zullen we alle Facebook-pagina’s, Groepen en Instagram-accounts verwijderen die QAnon representeren, zelfs als ze geen gewelddadige inhoud bevatten,” zo stelt Facebook. “Dit is een update van ons originele beleid van augustus dat Pagina’s, Groepen en Instagram Accounts van QAnon verwijderde bij het bespreken van mogelijk geweld, terwijl het ook een reeks beperkingen oplegde op het bereik van andere Pagina’s, Groepen en Instagram accounts van deze beweging.”

Facebook slaat terug

Facebook zet hiervoor zijn eigen Dangerous Organizations Operations-team in, waarmee ze zelf voortdurend op zoek gaan naar dit soort inhoud. Het bedrijf maakt hiermee wel duidelijk dat enkel inhoud op pagina’s en in groepen wordt verwijderd, maar dat Facebookprofielen van individu’s verder niet worden aangeraakt. Accounts op Instagram die aan QAnon gelinkt zijn worden echter wel verwijderd. Facebook is reeds met de implementatie van het nieuwe beleid gestart en zal daar de komende weken en maanden nog mee doorgaan.

QAnon bestaat uit aanhangers van een reeks ongegronde samenzweringstheorieën die verwijzen naar een groepering binnen de Amerikaanse elite die zich bezig houdt met kinderhandel en het omverwerpen van de huidige president Donald Trump. In hun steun zijn ze reeds gewelddadig gebleken, en ze zijn bijgevolg door de FBI geregistreerd als een binnenlandse terroristische dreiging. De groepering heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen en zo aanhangers geworven. Dat zou voor een groot deel te wijten zijn aan de werking van sociale media. Ook al is het een complottheorie die zich voornamelijk richt op de Amerikaanse politiek, toch begint ze ook in Nederland en België van enige aandacht te genieten.

Moeilijke strijd

Een strenger beleid zou nodig zijn om de wisselende patronen van QAnon voor te zijn. Facebook hoopt met het verwijderen van de QAnon-inhoud verdere inmenging en geweld van de groepering tegen te gaan. Twitter heeft in juni al iets gelijkaardigs gedaan, door de inhoud van QAnon naar beneden te halen in de algoritmes. Facebook wist in zijn bericht te melden dat het sinds 19 augustus reeds meer dan 1500 pagina’s en groepen heeft verwijderd die berichtten over mogelijk geweld.

De vraag blijft nog steeds in welke mate Facebook enig effect zal hebben op het weren van QAnon-inhoud. Het is onwaarschijnlijk dat ze de inhoud van QAnon volledig van hun platformen kunnen verbannen. Van zodra de beweging stopt met het verwijzen naar QAnon in berichten en via hashtags wordt het knap lastig voor Facebook om hen te traceren, en staan ze dus mogelijk terug bij af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business