Bill Gates: een filantroop of een superschurk?

Op sociale media circuleren afgelopen weken de wildste theorieën over Bill Gates. Mensen geloven dat hij via een vaccin voor het coronavirus de mensheid wil controleren.

Bill Gates investeert via zijn Bill & Melinda Gates Foundation heel wat miljoenen dollars in onderzoek en de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Zo sponsort hij wereldwijd heel wat projecten, zoals onderzoek aan de KU Leuven, en gaat hij met zijn eigen centen fabrieken bouwen om een vaccin snel op grote schaal te kunnen produceren van zodra het klaar is.

Een mooi gebaar van Bill Gates zouden veel mensen zeggen, maar niet iedereen is die mening toegedaan. Op 14 mei gaf de Italiaanse politica Sara Cunial van de Vijfsterrenbeweging een opvallende speech in het Italiaanse parlement, waarin ze fors uithaalde naar Bill Gates. Cunial maakte claims dat het doel van Gates om de hele mensheid om te toveren tot zijn persoonlijke slaven, en dat het coronavaccin een tool moet worden om ‘totale controle’ te bereiken. Ze riep nog niet op tot een arrestatie van Gates.

De video op de Facebookpagina van Cunial werd ondertussen al meer dan 500.000 keer bekeken, en werd al ook al 30.000 keer gedeeld. Ondanks dat Facebook de video als ‘gedeeltelijk misleidend’ markeerde, ging de video kwistig rond op Facebook en YouTube.

https://www.facebook.com/saracunial.camera/posts/527425274602361

Genocides in Afrika

De beschuldigingen van Cunial klinken nogal zwaar, maar ze is verre van de enige persoon op de wereld die overtuigd is dat Bill Gates een bedreiging is voor de mensheid. De voormalige CEO van Microsoft is altijd een man van voor- en tegenstanders geweest. Stemmen die roepen dat Gates zijn rijkdom en macht misbruikt zijn ook al lang niet meer nieuw.

Maar de uitbraak van het coronavirus lijkt er voor te hebben gezorgd dat samenzweringstheorieën tegen Gates plots veel wijdverspreider zijn geraakt. Het begon al in januari toen de ziekte enkel nog maar in China voor slachtoffers zorgde. Jordan Sather van de beweging QAnon die regelmatig samenzweringstheorieën lanceert, claimde in een video op YouTube dat Bill Gates het coronavirus zou ontwikkeld hebben. Het ‘bewijs’ voor die claim was een document waarin stond dat in een onderzoekscentrum in Engeland een zwakke vorm van een coronavirus zou ontwikkeld zijn om het voor een vaccin te gebruiken. De video van Sather kon wekenlang verspreid worden op sociale media, maar is inmiddels verwijderd.

De campagnes tegen Gates kwamen vanaf april pas echt in een stroomversnelling, toen een oude koe weer uit de sloot werd gehaald. In 2010 claimde Mame-Yaa Bosumtwi, een Ghanees-Amerikaanse vrouw die voor de Bill & Melinda Gates Foundation werkte in Ghana dat de organisatie gevaarlijke experimenten uitvoerde met de lokale bevolking. Medicijnen en vaccins zouden getest worden op mensen nog voor de nodige proeven op dieren gebeurde, met voor velen zware gezondheidsproblemen of zelfs de dood tot gevolg. Bosumtwi heeft haar claims nooit kunnen bewijzen, maar de verhalen dat Bill Gates een genocide in Afrika hield zijn nooit volledig gaan liggen, en kwamen in april weer volledig aan de oppervlakte.

Protesten

De theorieën leiden tot zowel online als offline protestacties gericht tegen Gates. Een online petitie waarin een gerechtelijk onderzoek naar de Bill & Melina Gates Foundation wordt geëist, is al meer dan 500.000 keer ondertekend. In de Verenigde Staten, Australië en Duitsland kwamen mensen met borden op straat om Bill Gates te arresteren.

Deze Australiër is niet zo dol op Bill Gates. Afbeelding: Bangkok Post

Mark Suzman, CEO van de Foundation, betreurt de beschuldigingen die over Gates circuleren. Volgens Suzman kunnen die schadelijke gevolgen niet enkel voor Gates’ reputatie, maar ook voor de volksgezondheid. Het zou er toe kunnen leiden dat wanneer een vaccin klaar is voor productie, deze bewegingen de verspreiding ervan zouden kunnen tegenhouden. De Foundation roept dan ook vooral op tot samenwerking, en het verspreiden van feiten in plaats van misinformatie.

bill & melinda gates foundationbill gatesbusinesscoronavirussliderWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals