Disney+

Disney+ toont voortaan een waarschuwing als er in een tekenfilm van de streamingdienst bepaalde achterhaalde, racistische stereotyperingen voorkomen.

Advertentie

De racismewaarschuwingen worden vermeld onder het kopje ‘Informatie’ bij tekenfilms als Fantasia (1940), Dumbo (1941), Peter Pan (1953), Lady en de Vagebond (1955), Jungle Boek (1967), De Aristokatten (1970) en Aladdin (1992). Bij de nieuwere live-actionfilms van Dumbo en Aladdin ontbreken deze waarschuwingen, gezien Disney deze zo heeft aangepast dat deze niet langer over deze racistische elementen beschikken.

De waarschuwing luidt als volgt: “Dit programma bevat negatieve voorstellingen en/of een verkeerde behandeling van mensen of culturen. Deze stereotypen waren toen al verkeerd en zijn dat nu nog steeds. We hebben besloten deze inhoud niet te verwijderen, omdat we de schadelijke gevolgen ervan willen erkennen, zodat we ervan kunnen leren en een maatschappelijk gesprek op gang kunnen brengen voor een inclusievere toekomst voor iedereen”.

Diversiteit

In Peter Pan wordt de inheemse bevolking van de Verenigde Staten in een negatief daglicht gezet. In De Aristokatten hebben welvarende katten een Brits accent, terwijl de andere katten dit niet hebben. Koning Louie, de orang-oetan uit Jungle Boek, is minder welbespraakt dan vrijwel elk ander dier in de film. Meer voorbeelden zijn op de website van Disney te vinden.

Disney stelt zich “in te zetten voor verhalen met inspirerende en ambitieuze thema’s die de rijke diversiteit van de ervaringen van mensen over de hele wereld weerspiegelen”. Dit is mogelijk de reden waarom er dit maal wel gekozen is voor acteurs met verschillende achtergronden in de live-actionfilm van Aladdin (2019), in plaats van de personages uit het origineel die niet eens uit het Midden Oosten lijken te komen.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Disney brengt Pixar-film Soul exclusief naar Disney+

De animatiefilm Soul wordt de volgende grote titel uit de filmstudio’s van Disney die de cinemazalen zal overslaan en meteen naar het streamingplatform komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here