Nieuws

Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd wegens grootschalige cyberaanvallen

Hacker
In de Verenigde Staten zijn zes Russen aangeklaagd omdat zij verdacht worden van het plegen van grote cyberaanvallen.

De Russische officieren van de inlichtingendienst GROe zouden zich bezig gehouden hebben met het hacken van computers, fraude, identiteitsdiefstal en het onrechtmatig registreren van domeinnamen. Deze ‘staatshackers’ zouden behoren tot de Sandworm-groepering en verantwoordelijk zijn voor de ransomwareaanvallen met malware NotPetya in 2017.

Tijdens deze aanvallen liepen verschillende Amerikaanse ziekenhuizen en bedrijven grote schade op, maar ook de Franse president Macron en de Olympische Spelen in Zuid-Korea en Japan zouden een doelwit zijn geweest. Bij drie Amerikaanse bedrijven zou de schade oplopen tot wel één miljard dollar.

De justitie in de Verenigde Staten houdt het zestal ook verantwoordelijk voor het proberen te verstoren van het Britse onderzoek naar het gebruik van Novichok-gif op de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Vermoedelijk zijn er banden tussen de groepering en de poging tot beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Eén van de aangeklaagde Russische hackers is daar namelijk ook voor aangeklaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business